Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas hakeru grupa pagājušajā gadā vismaz piecus mēnešus slepeni uzlauza datortīklus, kas pieder lielam Krievijas raķešu izstrādātājam, liecina aģentūras "Reuters" pārskatītie tehniskie pierādījumi un drošības pētnieku analīze.

"Reuters" atklāja, ka ar Ziemeļkorejas valdību saistītas kiberspiegošanas komandas, kuras drošības pētnieki dēvē par "ScarCruft" un "Lazarus", ieguvušas slepenu digitālo piekļuvi raķešu projektēšanas biroja "NPO Mashinostroyeniya" sistēmām.

Aģentūra nevarēja noteikt, vai šo kiberuzbrukumu laikā tika nozagti kādi dati un kāda informācija varētu būt apskatīta. Mēnešos pēc digitālās ielaušanās Phenjana paziņoja par vairākiem panākumiem savā ballistisko raķešu programmā, taču nav skaidrs, vai tas bija saistīts ar uzbrukumu Krievijas uzņēmumam.

Eksperti skaidro, ka incidents parāda, kā izolētā valsts vērsīsies pat pret saviem sabiedrotajiem, piemēram, Krieviju, cenšoties iegūt kritiski svarīgas tehnoloģijas.

Ziņas par kiberuzbrukumu nāk īsi pēc Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu brauciena uz Phenjanu pagājušajā mēnesī. Tā bija pirmā Krievijas aizsardzības ministra vizīte Ziemeļkorejā kopš Padomju Savienības sabrukuma 1991. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!