Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 17. augustā, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs komentēja, ka Kijivai vienai ir jāizlemj, kad būs piemēroti apstākļi, lai uzsāktu jebkādas sarunas par mieru pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, vēsta aģentūra "Reuters".

"Tie ir ukraiņi, tikai un vienīgi ukraiņi, kuri var izlemt, kad tiks izvirzīti nosacījumi, lai sāktu sarunas. Tikai ukraiņi var pie sarunu galda izlemt, kāds ir pieņemams risinājums," apgalvoja Stoltenbergs. Preses konferencē Norvēģijas pilsētā Arendālē, viņš uzsvēra, ka NATO loma karā ir atbalstīt Ukrainu.

Stolenberga paziņojums seko ģenerālsekretāra privātā biroja direktora Stiana Jensena izteikumiem. Viņš otrdien, 15. augustā, komentēja, ka Ukrainai varētu nākties atdot daļu savas teritorijas Krievijai, lai vienotos par kara izbeigšanu. Jensens gan īsi pēc tam paziņoja, ka pateikto nožēlo.

"Jensena vēstījums, kas ir mans galvenais vēstījums un arī NATO, ir, pirmkārt, ka alianses politika ir nemainīga – mēs atbalstām Ukrainu," norādīja ģenerālsekretārs.

Jūlijā notikušajā samitā Viļņā NATO uzsvēra, ka tā uzaicinās Ukrainu pievienoties militārajai aliansei, kad dalību atbalstīs visas dalībvalstis un Kijiva izpildīs izvirzītos nosacījumus. Paziņojumā Ukrainas sabiedrotie arī uzsvēra, ka valstij pašai ir tiesības izvēlēties savu ceļu neatkarīgi no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!