Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palāta nonākusi jauna spīkera meklējumos pēc tam, kad Republikāniskās partijas labējā flanga frakcijai no šī posteņa izdevās gāzt Kevinu Makārtiju.

Šī ir pirmā reize ASV vēsturē, kad Kongresa apakšpalātas spīkers nav izturējis uzticības balsojumu, atzīmē britu raidsabiedrība BBC. 216 deputāti atbalstīja Makārtija gāšanu, savukārt 210 vēlējās, lai viņš amatu saglabā.

Makārtiju uzticības balsojumam pakļāva viņa partijas labējā flanga deputātu neapmierinātība. Labējie republikāņi ar Floridas pārstāvi Metu Gecu priekšgalā bija sadusmoti par Makārtija panākto vienošanos ar Senātā esošajiem Demokrātiem par pagaidu valdības finansējuma apstiprināšanu.

Gecs pirmdien uzsāka formālu procedūru par Makārtija atstādināšanu, kas naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika noslēdzās ar pašreizējā spīkera krišanu.

Republikāņu likumdevēju privātā sanāksmē otrdienas vakarā pēc darba zaudēšanas Makartijs sacījis kolēģiem, ka neplāno atkārtoti kandidēt uz spīkera amatu. Vēlāk viņš publiski kritizēja Gecu, apsūdzot viņu uzmanības meklēšanā. "Jūs zināt, ka tas bija personiski," preses konferencē sacīja Makārtijs, piebilstot: "tam [uzticības balsojumam] nebija nekāda sakara ar [valdības] tēriņiem."

Šobrīd vēl nav skaidri zināms, kurš stāsies Makārtija vietā. Republikāņiem Pārstāvju palātā ir neliels vairākums, savukārt Kongresa augšpalātā – Senātā – vairākums ir Demokrātiskajai partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!