Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas armija kopš kara sākuma 7. oktobrī ir iznīcinājusi aptuveni 400 tuneļus, kurus izbūvējis palestīniešu kaujinieku grupējumam "Hamās".

Daudzi tuneļi atradās zem slimnīcām, skolām un dzīvojamajām mājām, trešdien paziņoja armija.

Gazas joslā, kas ir aptuveni 45 kilometrus gara un sešus līdz 14 kilometrus plata un kurā dzīvo aptuveni 2,2 miljoni cilvēku, izbūvēts plašs pazemes tuneļu tīkls. Daļa tuneļu ir nostiprināti ar betonu vai tiem pievilkta elektrība. Vidēji tie ir divus metrus augsti un metru plati, bet daži ir pietiekami lieli, lai pa tiem varētu braukt automašīnas, liecina Izraēlas rīcībā esošā informācija.

Lai izturētu Izraēlas gaisa uzbrukumus, daži tuneļi sniedzas desmitiem metru zem zemes. Daudzas ieejas tuneļos atrodas dzīvojamās ēkās vai mošejās.

Izraēlas armija paziņoja, ka atklājusi "Hamās" tuneli Gazas lielākās slimnīcas teritorijā. Nedēļas nogalē tika ziņots, ka šī šahta ved uz aptuveni 55 metrus garu tuneli desmit metru dziļumā.

Pāvests ticies ar ķīlnieku un ieslodzīto tuviniekiem


Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks trešdien atsevišķi ticies ar palestīniešu grupējuma "Hamās" sagūstīto izraēliešu radiniekiem un Izraēlā ieslodzīto palestīniešu tuviniekiem.

Vatikānā savas iknedēļas audiences noslēgumā 86 gadus vecais pāvests atklāja, ka ir pieņēmis divas delegācijas - "vienu izraēliešu delegāciju, kuru radinieki ir ķīlnieki Gazā, un otru palestīniešu delegāciju, kuru radinieki ir ieslodzītie Izraēlā". Pāvests uzsvēra, ka abas puses ļoti cieš, un aicināja Svētā Pētera laukumā sapulcējušos lūgties par mieru.

Francisks sacīja, ka kari rada ciešanas, bet šoreiz aiziets pārāk tālu un notiekošais nav karš, bet terorisms. Viņš neprecizēja, vai velta šos vārdus "Hamās" uzbrukumam Izraēlai vai Izraēlas operācijai Gazas joslā vai arī abām pusēm.

Vatikāns pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pāvests cer parādīt savu "garīgo tuvību" privātajās tikšanās reizēs, kas būs "tikai un vienīgi humāna rakstura".

Vatikāns citēja pāvesta nesen sacīto, ka "ikviens cilvēks, kristietis, ebrejs, musulmanis, jebkuras tautas vai reliģijas pārstāvis, ikviens cilvēks ir svēts, ir dārgs Dieva acīs un tam ir tiesības dzīvot mierā".

Izraēla un "Hamās" šodien paziņoja par vienošanos, kas ļaus atbrīvot vismaz 50 ķīlniekus un desmitiem palestīniešu ieslodzīto un dos aplenktās Gazas iedzīvotājiem četru dienu pamieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!