Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Kad Telavivas Universitātes Mūsdienu Eiropas izpētes centra vadītājs, Islāma studiju profesors Urija Šavits diskutē ar islāmistiem, ir viens jautājums, kas vienmēr atstāj viņa sarunbiedrus bez vārdiem. "Tu apgalvo, ka neatzīsti Izraēlas Valsti, jo tā okupēja musulmaņu zemi. Tātad, ja es pareizi saprotu, tu esi pret citu zemju okupāciju," sarunbiedram vienmēr prasot Šavits. Eksperts apgalvo, ka atbilde uz šo jautājumu ir viena un tā pati: "Jā, nenoliedzami." Pēc tās viņš vienmēr jautā: "Tātad tu esi pret musulmaņu veikto Palestīnas okupāciju 7. gadsimtā, atņemot to kristiešiem?" Eksperts atminas, ka atbilde vienmēr esot, ka "tā gan neesot teicis". "Nē, tas ir tieši tas, ko tu teici," uzsver profesors.

Palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" neiebilst pret okupāciju kā tādu. Tas iebilst pret okupāciju, kas nav musulmaņu veikta, lekcijā uzsver Šavits.

Portāls "Delfi" ar izraēliešu ekspertu tikās Žaņa Lipkes memoriālā. Tur Šavits lekcijas klausītājus iepazīstināja ar galvenajām atšķirībām starp antiizraēlismu un antisemītismu, kā arī to, vai kritika pret Izraēlu ir uzskatāma par antisemītismu.

Oktobrī man bija sarunas ar dažu nolaupīto izraēliešu tuviniekiem. Viņi pauda neapmierinātību, ka valdība neizrāda lielāku iniciatīvu gūstekņu atgūšanā, bet gan koncentrējas tikai uz "Hamās" iznīcināšanu. Vai, jūsuprāt, tam var piekrist?

Viss, ko es varu teikt: primārajam valsts mērķim šobrīd vajadzētu būt "Hamās" likvidēšanai par katru cenu.

Jūs pirms brīža lekcijā minējāt, ka, jūsuprāt, Izraēla pēc 7. oktobra uzbrukuma bija pārāk maiga savā atbildē grupējumam. Vai varat plašāk paskaidrot šo apgalvojumu?

Militārā operācija varēja būt izlēmīgāka. Es saprotu iemeslus un aprēķinus. Es arī saprotu, ka ir aspekti, par kuriem es neesmu informēts, jo es nesaņemu zvanus no Baidena [ASV prezidenta Džo Baidena]. Tādā ziņā ir atšķirība starp mani un premjerministru [Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu]. Tomēr, ja man prasa no stratēģiskā skatpunkta, operācija varēja būt izlēmīgāka. Tā nav laba lieta, ka konflikts ilgst jau divus mēnešus, bet "Hamās" joprojām pārvalda lielu daļu Gazas joslas. Jāpatur prāta, ka tas nav karš starp Izraēlu un Ēģipti kā 1973. gadā. Šis ir karš starp valsti, kurai ir vieni no modernākajiem un nāvējošākajiem militārajiem spēkiem pasaulē, un aptuveni 30 000 kaujinieku grupējumu, kuram ir vājākas militārās spējas. Viņiem nav ne gaisa spēku, ne tanku, līdz ar to man jāsaka, ka es neesmu apmierināts ar to, kā šī operācija virzās

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !