Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pamiers starp Izraēlu un islāmistu teroristu organizāciju "Hamās" ir lauzts. Izraēlas armija atsākusi karadarbību. Kas tagad notiek Gazas joslā? Vai Izraēlai izdevies ar spēku apmainīt ķīlniekus pret palestīniešu ieslodzītajiem? Vai Izraēla spēs sakaut "Hamās", kas pārvalda Gazas joslu? Vai "Hamās" pārstāv Gazas iedzīvotājus? Vai izraēlieši un Gazas iedzīvotāji joprojām sazinās pēc brutālā "Hamās" uzbrukuma? Par to "Delfi" sarunājās ar Gazas miermīlīgo aktīvistu Rami Amanu, kurš gadiem ilgi centies panākt sapratni starp izraēliešiem un palestīniešiem.

Rami Amans ir palestīniešu miermīlīgais aktīvists no Gazas. Viņš ir bijis iesaistīts daudzās palestīniešu un Izraēlas miera iniciatīvās. 2010. gadā Amans nodibināja Gazas Jauniešu komiteju, kas ir daļa no arābu un izraēliešu organizācijas "Alliance for Middle East Peace" (Tuvo Austrumu Miera alianse). 2015. gadā viņš nodibināja tiešsaistes tērzētavu "Skype With Your Enemy" ("Skype" ar ienaidnieku), kurā simtiem izraēliešu un palestīniešu no Gazas joslas sazinājās savā starpā. 2020. gadā "Hamās" arestēja Rami Amanu par šīs tērzētavas organizēšanu. Aktīvistu spīdzināja. Pēc starptautiskas kampaņas, kurā piedalījās 70 sabiedriskās organizācijas, kā arī ANO pārstāvji, Amans tika notiesāts un nekavējoties atbrīvots no cietuma. Pirms diviem gadiem viņam izdevās no Gazas izbraukt uz Ēģipti.

Kā jūs jutāties, uzzinot par 7. oktobra notikumiem?

Es biju šausmās un ļoti dusmīgs. Es uzreiz sapratu, ka tas ir liela kara sākums, ka Izraēlas reakcija būs milzīga, neizmērojami briesmīgāka. Es uzzināju sīkāku informāciju par notiekošo no arābu "Telegram" kanāliem un no saviem Izraēlas draugiem. Mani Izraēlas draugi, miermīlīgie aktīvisti, ir cietuši un arī gājuši bojā. Viviana Silvera (kanādiešu–izraēliešu miermīlīgā aktīviste, kuru "Hamās" nogalināja 7. oktobrī kibucā Bēri Izraēlas ziemeļos, bet viņas māja tika izlaupīta un nodedzināta – red.) – tas ir absolūti šausmīgs stāsts. Viņas ķermenis tika identificēts vairāk nekā mēnesi pēc uzbrukuma. Ļoti ilgu laiku nebija zināms, vai viņa bija sagūstīta ķīlniekos vai mirusi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!