Krievijas Budkera vārdā nosauktā kodolfizikas institūta direktors Pāvels Logačevs nācis klājā ar nodomu atjaunot tā saukto tehnoloģiski uzkrājošo kompleksu (TNK), kas PSRS pastāvēšanā pēdējos gados tika uzbūvēts Zeļenogradā, vēsta aģentūra "Interfax".

TNK ir daļiņu paātrinātājs, ko var izmantot pusvadītāju litogrāfijā jeb mikročipu ražošanā. Zeļenogradas TNK projekta iekārta nekad nav palaista un izmantota, jo 1991. gadā PSRS beidza pastāvēt.

Logačevs norāda, ka TNK palīdzēs radīt litogrāfijas aprīkojumu analogu tam, ko izmanto Nīderlandes kompānija ASML. Par šo unikālo un kritiski svarīgo tehnoloģiju vairāk var lasīt šeit.

Pētnieks lēš, ka atjaunot TNK darbu varētu līdz 2027. gadam un kas tas izmaksās aptuveni 500 miljonus rubļu (4,9 miljoni eiro). Tas būšot lētāk nekā radīt šādu projektu no nulles, uzskata Logačevs. Iekārta varētu tikt izmantota kritiski svarīgu mikroshēmu ražošanā.

Vēstīts, ka līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā agresorvalsts ir saskārusies ar bezprecedenta mēroga sankcijām no Rietumu pasaules puses, kas tostarp ierobežo Maskavas piekļuvi kritiskām tehnoloģijām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!