Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas okupanti, domājams, tuvākajās nedēļās gatavojas sākt jaunas uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumos un pašlaik gaida, kad sasals zeme, savā ikdienas analīze par situāciju frontē raksta ASV bāzētā domnīca "Institute For The Study Of War" (ISW).

Analītiķi gan paredz, ka nepietiekamu spēku un personālsastāva dēļ, iebrucēji nespēs īstenot būtisku frontes līnijas pārrāvumu.

Krievijas medijos raksta, ka jaunajam uzbrukumam jāsākas laika posmā no 12. janvāra līdz 2. februārim, atzīmē ISW. Savukārt literatūras kritiķis un alternatīvais vēsturnieks Sergejs Peresļegins pauž bažas, ka Krievijai nav pietiekami lielas dzīvā spēka rezerves, lai īstenotu plaša mēroga uzbrukumu. Ar esošajiem spēkiem okupanti varot veikt tikai lokālus taktiskas līmeņa manevrus.

Bijušais valsts korporācijas "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins atzīmē, ka frontes līnija Zaporižjas apgabala rietumos "zum kā bišu strops" daudzo Ukrainas dronu dēļ – tie masveidā un precīzi sasniedz mērķus, un apgrūtina personāla rotāciju.

Pašlaik gaisa temperatūra zem nulles kavē operācijas frontē, taču, zemei sasalstot, apvidus kļūs daudz labvēlīgāks mehanizētiem manevriem, spriež ISW.

"ISW joprojām uzskata, ka, par spīti ziemas laikapstākļiem un apvidus stāvoklim, Krievijas spēki, visticamāk, mēģinās saglabāt vai pastiprināt lokālās uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumos, cenšoties pārtvert vai noturēt iniciatīvu," raksta analītiķi, papildinot, ka neparedz operatīvi nozīmīgus pārrāvumus.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrain cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī citos kara noziegumos. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!