Foto: AFP/Scanpix

Referendums par Īrijas Republikas un Ziemeļīrijas apvienošanu notiks nākamo sešu gadu laikā, uzskata Īrijas partijas "Sinn Fein" prezidente, kuru citē "Sky News".

Mērija Lū Makdonalda runāja ar "Sky News" pēc Ziemeļīrijas izpildvaras atjaunošanas, kur viņas partija - nacionālistu frakcija - tagad pirmo reizi kopš Lielās piektdienas vienošanās stāšanās spēkā ir lielākais spēks Belfāstā. Lielās piektdienas vienošanās 1998. gadā noslēdza gadu desmitiem ilgo "Nemieru" posmu Ziemeļīrijā.

Makdonalda sacīja: "Es stingri uzskatu, ka šajā desmitgadē mums būs šie referendumi, un mans darbs (..) ir pārliecināt, iekarot sirdis un prātus un pārliecināt cilvēkus par šo iespēju. Daļa no tā, starp citu, patiešām būs mūsu attiecību nostiprināšana ar Lielbritāniju kā mūsu kaimiņu un labu draugu. Uz jautājumu, vai viņa domāja referendumu pirms 2030. gada, Makdonalda atbildēja "jā".

Saskaņā ar Lielās piektdienas līguma noteikumiem Ziemeļīrijā var tikt organizēts referendums par teritorijas apvienošanu ar Īriju. Tiesību aktos teikts, ka "ja jebkurā brīdī šķiet iespējams", ka "balsotāju vairākums izteiks vēlmi, lai Ziemeļīrija pārstātu būt par daļu no Apvienotās Karalistes un kļūtu par daļu no vienotās Īrijas", tad Ziemeļīrijas sekretārs liks sarīkot balsojumu. Tomēr nav skaidrības par kritērijiem, uz kuru pamata varētu tikt izprasts vairākuma viedoklis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!