Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rietumiem ir jādara viss iespējamais, lai nepieļautu Ukrainas sakāvi Krievijas agresijas priekšā, laikraksta "The Wall Street Journal" slejā raksta Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Krievijas uzvara būtu ne tikai Ukrainas kā demokrātiskas un neatkarīgas valsts beigas, bet arī radikāli mainītu Eiropu, kā arī būtu trieciens liberālajai pasaules kārtībai, uzsver Kanclers, papildinot, ka Maskavas mēģinājums ar varu sagrābt kaimiņvalsts teritoriju var kalpot par piemēru citiem autoritāriem līderiem.

Līdz šim Kremļa saimnieks Vladimirs Putins nav sasniedzis nevienu no saviem militārajiem mērķiem, uzsver Vācijas valdības vadītājs. Tam iemesls ir Ukrainas tautas varonīgā cīņa, kā arī Rietumu finansiālā un militārā palīdzība, viņš paskaidro.

Taču tuvākajā laikā Ukraina var saskarties ar nopietnu ieroču un munīcijas trūkumu, jo Kijivai nodrošinātās palīdzības apjoms nav pietiekams.

"Ilgtermiņa sekas un izmaksas, ja neizdosies apturēt Putina agresiju, nomāks visas investīcijas, ko mēs veicam tagad," atzīmē Šolcs.

Lai nepieļautu Ukrainas sakāvi, Šolcs mudina Rietumus turpināt atbalstīt Ukrainu un stiprināt NATO aizsardzību.

Politiķis atgādina, ka februāra sākuma Eiropas Savienība (ES) apstiprināja papildu finansiālo palīdzību Ukrainai 54 miljardu dolāru apmērā nākamo četru gadu laikā. To jāpapildina ar militāro palīdzību, raksta Šolcs.

Runājot par NATO stiprināšanu, Šolcs sola izvietot pilnvērtīgu kaujas brigādi Lietuvā – Ziemeļatlantijas alianses austrumu flangā.

"Jo ātrāk Putins sapratīs, ka Rietumi šajā karā ir uz ilgu, jo ātrāk beigsies karš pret Ukrainu," raksta kanclers. Vienīgais veids, kā panākt ilgstošu mieru, ir saglabāt atbalstu, vienotību un apņēmību, mudina Šolcs, kurš ir devies uz ASV, lai piektdien tiktos ar Baltā nama saimnieku Džo Baidenu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!