Foto: AP/Scanpix/LETA

Britu drošības un aizsardzības domnīca Karaliskais Apvienoto dienestu institūts (RUSI) novērtējis pret Ukrainu karojošo Krievijas spēku pašreizējo potenciālu, aplēšot orientējošos okupantu kaujas resursus.

Pašlaik iebrucēju grupējumā ir 470 tūkstoši "durkļi" jeb karavīri, 2060 tanki un 7080 dažādas bruņotās kaujas mašīnas – pārsvarā MT-LB, BMP un BTR. Tāpat eksperti saskaitījuši 1130 zalvju uguns reaktīvās artilērijas sistēmas un aptuveni 4780 stobra artilērijas vienību, no kurām aptuveni 20% ir pašgājēja tipa.

Okupanti var rēķināties ar 310 uzbrukuma lidmašīnu atbalstu un 290 helikopteriem, no kuriem uzbrukuma – 110. RUSI eksperti brīdina, ka Krievijas aviācija arī šogad ir spējīga sniegt intensīvu atbalstu sauszemes karaspēkam, kas ietekmē okupantu operāciju rezultativitāti. Tomēr Krievijas aviācijai problēmas rada kvalificēta personāla trūkums.

Runājot par artilēriju, RUSI atzīmē, ka 152 milimetru lādiņu piegādes okupantiem ir nestabilas, tāpat ir problēmas ar reaktīvo artilērijas sistēmu "Uragan" tipa munīciju.

Krievijas Aizsardzības ministrija šajā un nākamajos gados ir iecerējusi būtisku munīcijas ražošanas pieaugumu, bet diez vai Krievijas rūpniecībai izdosies "izspiest" ieplānotos rezultātus, teikts ziņojumā. Tāpēc saņemtie divi miljoni lādiņu no Ziemeļkorejas, lai gan šogad stiprina okupantu armiju kaujas laukā, nedot iebrucējiem izšķirošu pārsvaru.

Iebrucēju dzīvā spēka masā vērojams pieaugums. 2023. gadā okupantu karavīru skaits no 360 tūkstošiem pieaudzis līdz 470 tūkstošiem, kas demonstrē Maskavas spējas kompensēt zaudējumus, secina RUSI.

Ņemot vērā visus šos skaitļus, RUSI analītiķi secina, ka Kremlis rēķinās karot līdz 2026. gadam, jo tieši tik tālu plānošanu pieļauj pašreizējie kaujas resursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!