Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules vaļi saskaras ar lielāko draudu 15 gados, jo visu trīs vaļus medījošo valstu - Norvēģijas, Japānas un Islandes - zvejas flotes vienlaikus atrodas okeānos un jūrās, paziņoja vides aktīvisti.

Starptautiskais dzīvnieku aizsardzības fonds (IFAW) paziņoja, ka Japānas vaļu medību flote tikko izbraukusi no ostas, lai samedītu pavisam 260 vaļus, savukārt norvēģi jau esot nogalinājuši 340 vaļus no kvotā atļautajiem 670.

IFAW paziņoja, ka Islandes zvejnieki jau nogalinājuši piecus vaļus un nākamo divu nedēļu laikā plāno nogalināt vēl 20.

"Lietas vaļiem kļūst arvien ļaunākas," paziņoja IFAW Lielbritānijas nodaļas direktore Filisa Kempbela. "Islande pievienojās vaļus medījošajai sabiedrībai 2003.gadā pēc tās flotes dīkstāves 15 gadu garumā, un Japāna medī apdraudētas sugas, kā arī medī starptautiski atzītā rezervātā Dienvidu okeānā."

Lai arī komerciāla vaļu nozveja tika aizliegta 1986.gadā, Norvēģija atsakās atzīt aizliegumu par saistošu, savukārt Japāna un tagad arī Islande vaļus medījot zinātniskiem pētījumiem.

Islande, kas saniknoja vides aktīvistus, atjaunojot zinātnisko vaļu nozveju pagājušajā gadā, ir paziņojusi, ka plāno 2004.-2005.gadā nogalināt 500 vaļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!