Foto: Lauris Vīksne. Arnis Rītups "Rīgas Laika" futbola spēlē Rīgas cirkā. 2019. gads

"Viņš ir ļoti racionāls cilvēks un neko nedara bez apziņas par savu rīcību," tā savu līdzgaitnieku žurnālā "Rīgas Laiks", filozofu Arni Rītupu raksturo izdevējs un galvenais redaktors Uldis Tīrons. Viņš par kolēģa pazušanu saka – saprotot tuvinieku uztraukumu, taču neparko negribot ticēt, ka noticis kaut kas slikts.

Jau vēstīts, ka trešdienas, 15. novembra, vakarā Valsts policija izplatīja paziņojumu, ka 1971. gadā dzimušais Arnis Rītups pazudis bez vēsts – viņš 12. novembrī ap pulksten 7 izgāja no dzīves vietas Rīgā, Zaļā ielā, un līdz šim brīdim nav atgriezies.

Tiesa, pēc dažādiem sociālajos medijos publicētiem video un "Rīgas Laika Muļķu Mājas" jeb Elizabetes ielas 2 "Facebook" kontā atrodamās informācijas, svētdien, 12. novembrī bijušajā Pasaules Tirdzniecības centra ēkā turpinājušies pasākumi par godu žurnāla "Rīgas Laiks" trīsdesmitgadei, tai skaitā ar Rītupa veidotu performanci uz nama jumta.

Tur arī pēdējo reizi savu kolēģi redzējis, vai precīzāk dzirdējis Uldis Tīrons: "Precīzāk, es dzirdēju viņa vēstījumus. Es ne par ko negribu ticēt, ka ir noticis kaut kas slikts. Es, protams, nezinu un nevaru lemt tuvinieku vietā."

"Viņa vēstījumi bija tik dramatiski – traģiskā balsī izpildīti. Apmēram – "es jūs atstāju..." – kaut kā tā. Varbūt, ka tas kādu sabaidīja," saka Tīrons.

Sarunā ar "Delfi" viņš arī atminas, ka Rītups sarunās bija pieminējis, ka pazudīs, bet tas esot bijis tik nekonkrēti, ka Tīrons tam vispār nav pievērsis uzmanību.

"Iespējams, pazušana šajā gadījumā ir atelpas iegūšana vai kaut kas tamlīdzīgs. Taču, es varu teikt tikai to, ko domāju. To, kā ir patiesībā, es nezinu."

Tīrons norāda, ka policijai par Rītupa pazušanu ziņojuši tuvinieki: "Policijā iesniegums ir, tuviniekiem uztraukums arī ir. Es, piemēram, tā neuztraucos, jo, zinot Arni, varu pat pieņemt, ka viņš kaut kur aizbraucis, dzīvo un vispār neko nezina par to, kas šeit notiek."

Lūgts raksturot kolēģi, Tīrons nekavējoties saka, ka Rītups ir ļoti racionāls cilvēks un neko nedarītu bez apziņas par savu rīcību. "Viņš nedarītu kādas destruktīvas darbības, esot pie pilnas apziņas un skaidra saprāta. Viņš ir patiešām spožs prāts, kurš kontrolē gan savu uzvedību, gan attiecības, gan spertos soļus."

"Vēl viņš kaut kad teica, ka viņam ir svarīgi, lai Valsts nekustamie īpašumi, Finanšu ministrija vai vienalga kas, pagarina līgumu par Elizabetes ielas 2 mājas izmantošanu. Varbūt viņš gaida, kas notiks. Taču es to nezinu," sarunas noslēgumā saka Tīrons.

Kā ziņots iepriekš, atsaucoties žurnāla "Rīgas Laiks" atbalsta biedrības un sabiedriskā labuma organizācijas "Artsound" aicinājumam, VNĪ Pasaules tirdzniecības centra ēku Elizabetes ielā 2 šī gada septembrī uz diviem mēnešiem nodeva bezmaksas lietošanā radošo profesiju pārstāvjiem, tai skaitā žurnāla "Rīgas Laiks" redakcijai. Līgums paredzēja, ka ēka mākslinieku rīcībā ir līdz 15. novembrim.

Arnis Rītups ir viens no žurnāla "Rīgas Laiks" izdevējiem, filozofs, Latvijas Mākslas akadēmijas padomes priekšsēdētāja vietnieks, asociētais profesors.

Pazīmes: Augums aptuveni 180 cm, pilnīgas miesas būves, kupla bārda un ūsas. Bija ģērbies mētelī, iespējams, sarkanā vai melnā krāsā.

Policija aicina atsaukties ikvienu, kura rīcībā ir informācija par viņa iespējamo atrašanās vietu, zvanot Valsts policijai uz tālruņa numuru 110 vai 67086458.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!