Foto: F64
Jelgavas apkārtnē naktī uz piektdienu applūduši vēl vairāki vietējie autoceļi, bet naktī plūdu dēļ evakuētas divas ģimenes, savukārt aptuveni 400 – 500 cilvēki Latvijā plūdu dēļ ir bez elektrības.

Foto galerija

Latvijas Valsts ceļi informē, ka Jelgavas rajonā ir applūdis vietējais autoceļš Upmaļi - Cīruļi 9,4. - 9,5 kilometrā, vietējais Tušķu - Kalnciema autoceļš 16 kilometrā un vietējais autoceļš Mežciems - Staļģene - Stūrīši 4. – 5 kilometrā.

Bijušajā Aizkraukles rajonā ir applūdis vietējais autoceļš Nereta-Grīcgale-Erberģe 19,8 kilometrā, bet bijušajā Preiļu rajonā - autoceļš Rožupe - Švirksti 2 – 2,4 kilometrā.

Savukārt atkušņa un ceļa nestspējas samazināšanos dēļ uz autoceļa Valmiera - Rūjiena - Igaunijas robeža posmā no tilta pār Sedas upi (28,8 kilometrs) līdz Rūjienas pilsētai uzstādītas ātrumu ierobežojuma zīmes (70 kilometri stundā un 50 kilometri stundā).

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" informēja, ka vairākās vietās Jelgavas novadā ūdens līmenis nedaudz krities, arī Jelgavas pilsētā, bet Kalnciemā cēlies, kas rada bažas. Ceturtdien vakarā no plūdu apdraudētam vietām evakuētas divas ģimenes - čigānu tautības ģimene ar trīs bērniem un kāda jaunā māmiņa ar zīdaini.

Piektdienas rītā ūdens līmenis Lielupē Jelgavā krities par trim centimetriem un pašlaik ir 3,29 metri. Staļģenē Lielupes ūdens līmenis sasniedzis 4,65 metrus un, salīdzinot ar ceturtdienu, krities par deviņiem centimetriem, savukārt Kalnciemā ūdens pakāpies par četriem centimetriem un no rīta bija 2,41 metru līmenī, informē Jelgavas dome.

Psētā no ūdens brīvs ir Būriņu ceļš, bet joprojām applūdusi ir 6. līnija un Sniega iela un Platones iela.

Ledus sastrēgums, kas bija vērojams pie Staļģenes, pavirzījies zemāk pie Teteles pamatskolas.

Līdz piektdienas rītam kopumā Jelgavas pilsētā evakuēti 11 cilvēki, kas izmitināti LLU un Amatniecības vidusskolas dienesta viesnīcās, informē pašvaldība.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis "900 sekundēm" pastāstīja, ka plūdu situācija valstī ir dažāda, tomēr pārsvarā palu ūdeņi ir kritušies.

Ūdens līmenis pieaug Kalnciemā un tā apkārtnē, tomēr ledus masas virzās pa upi uz leju, tāpēc Jelgavā naktī ūdens līmenis ir nedaudz krities.

Rāviņš aicina iedzīvotājus sekot līdzi situācijai un ziņot ne tikai par sevi, bet arī kaimiņiem, ja tie nokļuvuši nelaimē.

Savukārt a/s "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis raidījumam sacīja, ka šobrīd Latvijā plūdu dēļ bez elektrības ir 400 - 500 cilvēki.

Lieljuksis prognozēja, ka nākamās nedēļas vidū plūdi varētu skart Daugavas baseinu un citas upes, kur pagaidām ledus iešana vēl nav sākusies. Viņš paredzēja, ka ūdens pieplūdums var būt straujš, tāpēc pali var sākties negaidīti. Viņš uzskata, ka plūdu draudi saglabāsies vismaz vēl divas nedēļas.

Tāpēc glābēji piektdien tiksies ar "Latvenergo", lai pārrunātu, kādus pasākumus veiks uzņēmums, lai palīdzēti regulēt ūdenslīmeni HES kaskādē. Lieljuksis arī pastāstīja, ka glābšanas dienesti ir gatavi spridzināt ledu Gaujā pie Cēlājiem, ja tur sāksies sastrēgums. Tāpat turpināsies ledus spirdzināšana pie Pļaviņām.

Lieljuskis pastāstīja, ka ceturtdien vakarā ledlauzis caur Buļļupi ir iekļuvis Lielupē un turpina lauzt ledu pa straumi uz augšu.

Jau vēstīts, ka straujā atkušņa dēļ daudzviet Latvijā sākušies plūdi,bet vissmagāk cietis Jelgavas novads, kur Lielupes līmenis ceturtdien sasniedza 3,20 metrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!