Foto: DELFI
Jelgavas pilsētas dome ceturtdien nolēma atļaut uzņēmumam SIA "RTS Infra construction" nojaukt septiņas bijušā Pārlielupes cietuma būves, kas ir tikai daļa no cietuma teritorijā esošajām ēkām, aģentūra LETA uzzināja domes sēdē.

Kā deputātiem skaidroja Jelgavas pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne, 16.maijā Jelgavas pilsētas domes administrācijas Būvvalde apsekoja ēkas bijušā Pārlielupes cietuma teritorijā Jelgavā, Garozas ielā 31, un atzina, ka ēkas ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī un tās ir ieteicams nojaukt.

Tas darīts pēc tam, kad 11.maijā pašvaldībā saņemts SIA "RTS Infra construction" iesniegums ar lūgumu atļaut nojaukt šai teritorijā septiņas ēkas, lai sagādātu darbiem nepieciešamos būvgružus.

Starp SIA "RTS Infra construction" un Valsts vides dienestu noslēgts līgums par Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss" sanācijas darbu veikšanu projektā "Vēsturiski piesārņotās vietas "Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve "Kosmoss" projektēšana un sanācijas darbi", saskaņā ar kuru uzņēmumam ir jāveic bijušās bīstamo atkritumu izgāztuves baseinu stabilizēšana ar būvgružiem pirms to pārklāšanas.

Jelgavas dome nolēma atļaut SIA "RTS Infra construction" bez atlīdzības nojaukt septiņas bijušā cietuma būves - garāžu, estakādi automašīnu mazgāšanai, nojumi, administratīvo ēku, tehnisko materiālu noliktavu, noliktavu un suņu novietni.

Šī ir tikai daļa no bijušā cietuma ēkām, jo, kā liecina teritorijas plāns, vēl paliks divpadsmit ēku, tostarp arī ieslodzīto mītnes.

Pēc pašvaldības dokumentiem, Pārlielupes cietuma ēkas un zemi Garozas ielā 31 Jelgavas pilsētas pašvaldība pārņēma no valsts savā īpašumā 2010.gada 30.augustā. Ēku tehniskais stāvoklis pārņemšanas brīdī bija neapmierinošs.

Debatējot deputāti jokoja, ka vajagot atstāt kādu ēku muzeja vajadzībām kā Liepājā, taču izpilddirektore iebilda, ka šis bijis padomju laika cietums, kas nav arhitektūras piemineklis. Izskanēja ideja, ka tūrisma objekta veidā derētu atstāt vismaz to saimniecības ēku, no kuras reiz, deviņdesmitajos gados, cietumnieki bija izrakuši tuneli zem cietuma žoga, pa kuru daudzi izbēga.

Nojaukšanas lēmumu domē atbalstīja pārliecinošs vairākums, ieskaitot arī opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!