Foto: Publicitātes foto
No Rucavas novada domes priekšsēdētāja amata atcelts Andis Rolis ("Vienoti novadam"), pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) bija sācis kriminālprocesu par kukuļa došanu Valsts darba inspekcijas (VDI) amatpersonai, informēja Rucavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Līga Stendze ("Novadnieki").

Neuzticības balsojumu Rolim vakar ierosināja pieci deputāti - Stendze, Andris Brīvkalns ("Novada attīstībai"), Gedimins Salmiņš ("Novada attīstībai"), Irēna Šusta ("Mūsmājas") un Romārs Timbra ("Latvijas Zemnieku savienība"). Par Roļa atcelšanu nobalsojuši septiņi no 13 deputātiem, bet "pret" balsojuši seši.

Kopš pagājušā gada rudens Rolis uz izmeklēšanas laiku bija atstādināts no domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas. 19.maijā Liepājas prokuratūra nolēma izbeigt kriminālprocesu, ko pērn rudenī pret Roli par iespējamu kukuļdošanu VDI amatpersonai sāka KNAB. 30.maijā Rolis atgriezās darbā, bet jau nākamajā dienā neuzticības balsojuma rezultātā zaudēja amatu. Šajā laikā viņš nevienu rakstisku dokumentu neesot izdevis, bet rīkojumus devis tikai mutiski.

Kā sacīja Stendze, katram no deputātiem, kuri balsoja par Roļa atcelšanu no amata, bijuši savi argumenti. Stendzei neizprotams šķiet prokuratūras lēmums izbeigt kriminālprocesu pret Roli un tas, ka KNAB kriminālprocess sākts par kukuļdošanu, bet rezultātā VDI amatpersonai nodotā naudas summa tiek devēta par atlīdzību. Stendze atzina, ka viņai bijuši vēl citi iemesli, kādēļ viņa balsojusi par Roļa atcelšanu no amata, bet plašāk viņa tos nekomentēja.

Jau ziņots, ka Liepājas prokuratūra nav konstatējusi noziedzīga nodarījuma sastāvu Roļa veiktajās darbībās - naudas nodošanā VDI amatpersonai, aģentūru LETA informēja Liepājas prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns.

"Nav strīdu par to, ka Rolis ir nodevis noteiktu summu. To atzīst gan viena, gan otra puse," skaidroja Dzērvēns, piebilstot, ka trūkst pierādījumu tam, ka šī darbība būtu klasificējama kā noziedzīgs nodarījums, proti, kukuļdošana.

Rolis esot lūdzis konsultāciju kādai personīgi pazīstamai VDI amatpersonai, lai tā no likumdošanas viedokļa izskaidro, kas būtu jāsakārto pašvaldības dokumentācijā. Nav runa par to, ka Rolis būtu lūdzis veikt ko nelikumīgu, skaidroja Dzērvēns. Lai gan VDI konsultācija veicot bez maksas, VDI amatpersonai esot bijis jākompensē ceļa izdevumi, lai tā aizbrauktu uz Rucavu.

KNAB ir tiesības šo Liepājas prokuratūras lēmumu 10 dienu laikā apstrīdēt. Kā informēja Liepājas prokuratūrā, KNAB šo lēmumu pagaidām vēl neesot pārsūdzējis, taču sūdzība saņemta no kādas personas, kurai, pēc prokuratūras ieskatiem, neesot tiesību pārsūdzēt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu. Lēmums par šīs sūdzības pieņemšanu vai noraidīšanu gan vēl pagaidām neesot pieņemts. Prokuratūrā arī neatklāja, kurš iesniedzis sūdzību.

Jaunā Rucavas novada domes priekšsēdētāja vēlēšanas vēl nav notikušas, un tikmēr pašvaldības vadītājas pienākumus turpina pildīt priekšsēdētāja vietniece Stendze.

Kā ziņots, KNAB šī gada pavasarī nosūtīja Liepājas prokuratūrai 2010.gada oktobrī sāktā kriminālprocesa materiālus, uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, lai KNAB izmeklētājs rosinātu prokuratūru saukt Roli pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB bija konstatējis, ka pašvaldības vadītājs, būdams valsts amatpersona, esot nodevis kukuli 50 latu apmērā VDI Kurzemes reģionālās valsts darba inspekcijas amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, attiecīgajā novada pašvaldībā neveiktu pienācīgu pārbaudi darba aizsardzības jomā.

Ja Rolis tiktu saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, par minēto pārkāpumu amatpersonai iespējams sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem.

Rolis Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 2010.gada 11.martā. Pērnā gada oktobrī KNAB sāka kriminālprocesu pret Roli par iespējamām prettiesiskajām darbībām saistībā ar kukuļa došanu citai valsts amatpersonai. Aizdomās turētajam Rolim tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp atstādināšana no amata pienākumu pildīšanas.

Rucavas pašvaldībā pēdējo gadu laikā vairākkārt mainījušies vadītāji, un tas bijis saistīts arī ar kriminālprocesu, kas tikta sākts pret vienu no novada vadītājiem. Pēc 2009.gada vasarā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Viktors Čamans ("Novada attīstībai"), kurš tā paša gada rudenī nolēma atkāpties no amata veselības problēmu dēļ.

2009.gada 28.oktobrī par Rucavas novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts Andris Brīvkalns ("Novada attīstībai"), taču arī viņš šajā amatā pavadīja neilgu laika posmu. 2010.gada 11.martā bija jārīko jaunas domes priekšsēdētāja vēlēšanas, jo balsojumā par Brīvkalnu 2009.gada gada 28.oktobrī bija piedalījies arī deputāts Jānis Bārdulis ("Latvijas Zemnieku savienība"), kuram tobrīd jau bija stājies spēkā notiesājošs spriedums un kurš ar 2009.gada 22.oktobri bija zaudējis Rucavas novada domes deputāta pilnvaras. Līdz ar to pastāvēja šaubas, vai Brīvkalns domes priekšsēdētāja amatā ievēlēts likumīgi. 2010.gada gada 11.martā Rucavas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Rolis.

Kopš Rolis no amata uz laiku ir atstādināts, Rucavas novada domes darbu vada priekšsēdētāja vietniece Līga Stendze ("Novadnieki").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!