Kaucmindes muižā, kas pieder SIA "Intelco" un kurā vairs neatrodas Rundāles pašvaldības bērnudārzs, nu jau aptuveni gadu brīvi iespējams "saimniekot" vandaļiem, kuri slaveno ēku pamatīgi izpostījuši, novērojis portāls "Bauskas Dzīve" (BDz).

Portāls šonedēļ izstaigājis telpas, kur vēl pirms gada bija un iepriekš 50 gadu atradās Saulaines bērnudārzs "Mārpuķīte". BDz novēroja, ka telpās ar izdauzītajiem logiem vēl joprojām pie sienas bērnudārza dekori – aitiņas, bet uz grīdas telpās mētājas tukšas alus skārdenes un alkoholisko dzērienu pudeles, salauzts viss, kas padevies. Uz grīdas pussalauzts mētājies no papīra veidots Kaucmindes pils kompleksa makets.

Bijušā bērnudārza krāsnīm izlauztas durtiņas, iespējams, uz mētāllūžņu pieņemšanas punktu aizceļojusi malkas plīts čuguna virsma no kādreizējās virtuves.

Kultūras un vēstures pieminekļa īpašniece nav novada pašvaldība, portālam atgādinājis Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis. Kaucminde joprojām pieder SIA "Intelco", taču sagrautas arī tās dažas telpas ēkas dienvidu spārnā, kurās jau bija ieguldīti īpašnieka līdzekļi, norāda portāls.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Zemgales reģionālās nodaļas inspektore Mārīte Putniņa atzīst, ka nezina, ko darīt. SIA "Intelco" īpašnieks Māris Gulbis joprojām uzskatot, ka var pili rekonstruēt. "Pagājušajā gadā īpašnieka sagatavotais projekts ES fondiem netika atbalstīts, šogad to varētu iesniegt atkārtoti. Par ēkas demolēšanu regulāri tiek ziņots policijai. Nesaprotu, kāpēc neviens nav pieķerts "pie rokas", kaut vietējie zinot, kas ir postītāji," saka Putniņa.

Viņa uzskata, ka nav jēgas atsavināt īpašumu situācijā, kad valstī nav naudas pils glābšanai. Turklāt arī atsavināšana notiek par samaksu. Varbūt pašvaldība, vietējie uzņēmēji, varbūt arī bijušie tehnikuma absolventi varētu meklēt iespēju ar īpašnieku sadarboties, spriež Putniņa.

Portāls atgādina, ka 2004. gadā, kad pie Kaucmindes pils notika Eiropas kultūras mantojuma dienas sarīkojums, tika izņots, ka firmas "AIG" arhitektes Liesmas Markovas vadībā veikta Kaucmindes pils arhitektoniskā un mākslinieciskā izpēte. Tolaik tika plānots turpināt ēkas dienvidu spārna atjaunošana, pirmā stāva divās telpās veikt remontu un iekārtot datorklasi. Pilī bija paredzēts atvērt pieaugušo izglītības centru.

Ēkas galvenajā korpusā pēc rekonstrukcijas bija iecerēta konferenču zāle, bet otrajā stāvā - viesu nams ar 45 vietām. Tāpat bija paredzēts, ka firmas četri darbinieki pārcelsies dzīvot uz Kaucmindi, līdz ar to tiks atrisināta arī ēkas uzraudzības problēma.

Latvijas Piļu un muižu asociācijas mājas lapā publicētā informācija liecina, ka Kaucmindes pils kopā ar stalli un klēti būvēta ap 1780. gadu agrīnā klasicisma stilā, domājams, pēc arhitekta Jensena projekta. Laidars un kalpotāju ēkas uzbūvētas kompleksa vienā malā pie ceļa. Pili ar apkārtējām ēkām vienotā pusloka būvapjomā apvienoja 1909.-1912. gadā pēc Reinīra projekta, uzbūvējot caurbrauktuves starp ēkām.

20.gadsimta 20-30.gados pilī bija izvietota slavenā Kaucmindes mājturības skola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!