Foto: LETA
Jūrmalas pašvaldība jaunajā teritorijas attīstības plānā rezervējusi 4,5 hektāru lielu zemesgabalu Dubultos, Ogres ielas galā, kūrorta attīstīšanai. Iecerēts, ka ekskluzīvā vieta pie pašas jūras nākotnē varētu ļaut pievilināt kādu no pasaules lielākajiem investoriem, tādējādi iezīmējot Jūrmalu pasaules tūrisma kartē, pastāstīja Jūrmalas domē.

Zemes gabals Ogres ielas galā vēsturiski pieder Jūrmalas pašvaldībai, un jaunajā teritorijas plānojumā, kas 15.decembrī apstiprināts domes sēdē, tas iezīmēts kā vieta kūrortam. "Gribam piesaistīt kādu tiešām nopietnu investoru "Hilton" līmenī," sacīja Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (LPP/LC).

Viens no Jūrmalas stratēģiskajiem mērķiem ir nodrošināt gultas vietu un pakalpojumus 500 000 tūristu Jūrmalas kūrorta viesnīcās. Patlaban pilsētā ik gadu viesojas ap 241 000 tūristu un ir pieejamas 4000 gultas vietas.

Plāna izstrādātāji, SIA "Grupa 93", uzsver, ka šī mērķa sasniegšanai pilsētā vajadzētu ievest kādu no slavenākajiem pasaules kūrortviesnīcu zīmoliem - globālajiem tirgus līderiem, piemēram, "Marriott International", "Hyatt Hotels & Resorts", "Four Seasons Hotels", "Hilton" vai kādu citu šāda mēroga uzņēmumu.

Šāda operatora ienākšana pilsētā nodrošinātu Jūrmalas parādīšanos uz labāko pasaules kūrortu kartes, piesaistītu jaunu apmeklētāju loku un paaugstinātu pilsētas prestižu, uzsvēra "Grupa 93" pārstāvis Neils Balgalis. Vienlaikus viņš norādīja, ka nepieciešams stimulēt vietējā mazā un vidējā biznesa aktivitātes, veidojot nelielus SPA un kūrorta pakalpojumu uzņēmumus, piedāvājot pakalpojumus un naktsmītnes.

"Pat Rīgā pašlaik nav "Sheraton" vai "Hayat" viesnīcas. Ja kas tāds ienāk Latvijā, mēs esam iezīmēti pasaules kartē, nāk apmeklētāji un tā dzīve ir pavisam citāda," skaidroja Balgailis. Šāda viesnīca ļautu vieglāk sasniegt arī Jūrmalas stratēģisko mērķi piesaistīt pusmiljonu tūristu gadā.

"Šādas viesnīcas būvniecībai mums ir vajadzīgas pašvaldības zemes gabals. Investori nestaigā pa pasauli un negaida iespējas kaut kur ieguldīt. Par viņiem ir jācīnās," uzsvēra Balgalis.

Zemesgabals Ogres ielā, Dubultos, atrodas netālu no Dzintaru koncertzāles, kur ik gadu notiek arī festivāls "Jaunais vilnis", un Balgalis uzskata, ka "tas būtu unikāli atraktīvs piedāvājums gan rietumniekiem, gan austrumniekiem".

Pagaidām gan vēl nav konkrētu priekšlikumu, ko šajā teritorijā būvēt, taču plāns paredz iespēju Ogres ielā attīstīt šāda veida projektu. Truksnis uzsvēra, ka arī šajā vietā vispirms būs jāizstrādā detālplānojums, tas jānodod sabiedriskajai apspriešanai, jāsaņem institūciju atzinumi, jāveic ietekmes uz vidi novērtējums un visbeidzot iecere jāvērtē Rīgas domē un jāsaņem vides speciālistu akcepts. Šai teritorijai izstrādāti speciāli apbūves noteikumi.

Vienlaikus Jūrmalas attīstības plāna autori uzsver, ka apbūve nebūs visu 4,5 hektāru platībā un mežs tiks maksimāli saglabāts. "Apbūvēta teritorija nenozīmē pusotra hektāra asfalta laukumu. Neviens normāls viesnīcnieks neizcirtīs visus kokus pa tīro, lai izbūvētu kantainu māju. Gudrs uzņēmējs izmantos jūras un kāpu tuvumu un saglabās kokus," uzskata domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Reinholds Pelše.

Ideja par viesnīcu iekļauta teritorijas plānojumā, apsverot visus par un pret - gan ekonomiskos ieguvumus un zaudējumus dabai, gan cilvēku iebildumus, gan speciālistu un ekonomistu ieteikumus, kā arī ietekmes uz vidi izvērtējumu. Truksnis gan uzsvēra, ka teritorijas plānojums nav akmenī iecirsts: "Mēs to pieņēmām un apstiprinājām turpmākajiem 12 gadiem, bet jebkurā brīdī, tiklīdz rodas vajadzība, plānu var atvērt. Turklāt tas sadala pilsētu 18 rajonos, tā ka var vērt vaļā nevis visu plānu, bet vienu konkrētu daļu grozījumiem, kas ir veicami aptuveni pusgada laikā, ja iedzīvotāji tos atbalsta un tie ir ekonomiski pamatoti," skaidroja Truksnis.

Kā ziņots, Jūrmalas dome 15.decembrī akceptēja Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojumu turpmākajiem 12 gadiem. Plāna sākotnējā versija tika plaši apspriesta, tad ievērojami pārstrādāta, un tā gala redakcija ceturtdien akceptēta domes sēdē. Par plānu netiks rīkota atkārtota sabiedriskā apspriešana, jo tā otrajā versijā ņemtas vērā visas iedzīvotāju pretenzijas, sacīja Truksnis. Iedzīvotāji tiks informēti par pieņemto teritorijas plānojumu, un pēc tam tas tiks pieņemts kā pašvaldības saistošie noteikumi.

Darbs pie teritorijas plānojuma izstrādes aizņēmis trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!