Jelgavā aizliedz tirgot 'legālās narkotikas'  (12)

Delfi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Jelgavas dome ceturtdien grozījusi pašvaldības saistošos noteikumus par ielu tirdzniecību, aizliedzot pārdot apreibinošas vielas, informē dome.

Dome papildināja pašvaldības saistošos noteikumus "Kārtība, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība publiskās vietās" ar grozījumu, kas aizliedz ielu tirdzniecībā realizēt sintētiskas vai dabīgas izcelsmes vielas (augus, psihotropās sēnes u.tml.), kuru lietošana izraisa vai var izraisīt cilvēku apreibināšanos.

Jau vēstīts, ka diskusiju par dažādām apreibinošajām vielām, kas nav iekļautas narkotiku sarakstā aizsākās pēc tam, kad Rīgā rika atklāti vairāi veikali, kas tās pārdeva jauniešiem.

Turklāt mediķi brīdina, ka pirms apmēram trim četriem gadiem, kad Latvijā populāri sāka kļūt "legālie" apreibinātāji – halucinācijas raisoši augu maisījumi –, mediķiem salīdzinoši reti bija pacienti, kas pēc apreibināšanās nonāca slimnīcā, taču nu šādi jaunieši ar nopietnām veselības problēmām slimnīcās ir ik nedēļu.

Tikmēr policija nozieguma sastāva trūkuma dēļ izbeigusi divas pret šādu vielu tirgotavām ierosinātas krimināllietas, bet vēl turpina administratīvo lietu.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders laikrakstam norāda, ka VM strādā pie Latvijā kontrolējamo narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru saraksta sistēmas reformas, kas paredzētu iespēju jaunatklātu psihotropu vielu aizliegt uz laiku, kamēr novērtē riskus un groza normatīvos aktus. VM piedāvā šo sarakstu papildināt ar vairāk nekā 30 jaunām psihotropām vielām. Plānots arī ieviest "ģenerisko sistēmu" – vielas aizliegtu pēc to piederības noteiktu vielu grupai, nevis kā līdz šim – katru atsevišķi.

Pērn septembrī laikraksts "Diena" rakstīja par vienu no zināmākajām tirgotavām – diennakts veikaliņu "Shamanas.lv" E. Birznieka - Upīša ielā, ap kuru, īpaši vakaros, redzami apdullināti un neadekvāti jaunieši. Pēc tam policija trim apreibinātāju tirgotavām, arī "Shamanas.lv", atsavināja gandrīz 500 iepakojumu apreibinošu vielu. Tika sākti divi kriminālprocesi un viena administratīvā lieta.

"Abi kriminālprocesi izbeigti, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma saturs. Administratīvā lieta turpinās," stāsta policijas pārstāvis Sadovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!