Foto: Publicitātes foto
Iestāšanās Eiropas Savienībā ne vien pavērusi Latvijas iedzīvotājiem vēl nebijušas iespējas dzīvot un īstenot profesionālās ieceres 27 dažādās valstīs, bet arī atslēgusi vārtus uz mūsu zemi speciālistiem no citām valstīm. 27 gadus vecajam portugālim Flavio Nunesam Latvija tik ļoti iepatikās, ka pēc brīvprātīgo programmas noslēgšanās viņš palicis dzīvot un strādāt Gulbenē.

Pēc maģistra grāda iegūšanas fizisko aktivitāšu un veselības jomā Portugālē, Flavio Erasmus + programmā vēlējās doties papildināt zināšanas un gūt praktisku pieredzi. "Patiesībā es pat nebiju domājis, uz kuru valsti doties. Tas notika dabiski. Tuvojoties maģistra studiju beigām, dzimtās pilsētas jauniešu centrā dzirdēju, ka ir iespēja braukt praktizēties Latvijā. Tā tobrīd bija vienīgā iespēja manā specialitātē. Devos mājās, domādams par šo prakses vietu. Nākamajā dienā atgriezos jauniešu centrā un jautāju, vai piedāvājums vēl ir spēkā. Tā jau pēc mēneša es sāku brīvprātīgo darbu Latvijā," Flavio atceras, ka tolaik par Latviju neko daudz nav zinājis, jo tā atrodas diezgan tālu, "mūsu sociālajos tīklos ir vairāk informācijas par lielajām Eiropas valstīm. Tādēļ Latvija bija neatklātā zeme kā man, tā portugāļiem kopumā. Tā kā man patīk izaicinājumi un piedzīvojumi, nolēmu doties uz ziemeļiem. Lai arī tolaik izvēles iespēju nebija, es tāpat būtu izvēlējies Latviju. Tādēļ vien, ka tā man bija sveša un līdz ar to izaicinājums ir lielāks".

Uzņēma kā savējo

2014.gadā pirmoreiz braucot uz Latviju, Flavio bija gatavojies lielam izaicinājumam, un ar tādu arī sastapās: "Izkāpu no lidmašīnas pusnaktī un trīs stundas braucu uz Gulbeni. Ārā bija tumšs, neko nevarēja redzēt, bet varēja just, ka ceļi, vismaz daži, nav labi, jo mašīnā nemitīgi bija jākratās. Piedzīvojumi bija sākušies. Taču jau nākamajā dienā pastaiga pa Gulbeni un paviesošanās Rīgā nedēļas nogalē mainīja manu priekšstatu par Latviju pozitīvā virzienā. Galvaspilsēta, īpaši Vecrīga, ir brīnišķīga un ļoti skaista."

10 mēnešu programma paredzēja Valsts sociālās aprūpes centrā "Litene" Gulbenes novadā strādāt rehabilitācijas centrā ar pacientiem, kuri sirgst ar garīga rakstura traucējumiem. Darba vieta ir Litenē, bet jaunietis dzīvo pašā Gulbenes centrā. Pretēji mītiem par latviešu atturību un vēsumu, gulbenieši viņu uzņēmuši labi, tādēļ portugālis jau no pirmās dienas juties kā mājās un adaptēšanās bijusi viegla. Palīdzējusi arī aizraušanās ar skriešanu, jo treniņos un amatieru skriešanas sacensībās iegūti jauni draugi. Līdz ar to iedzīvoties bijis vēl vieglāk.

Prakses noslēgumā aprūpes centra vadība piedāvāja Flavio pastāvīgu terapeita darbu, un viņš to pieņēma. Neilgā laikā portugālis ir apguvis latviešu valodas pamatus un pat nokārtojis eksāmenu, un jūtas kā pilntiesīgs vietējās sabiedrības pārstāvis.

Ģimene aprod ar lēmumu

Ģimene pozitīvi novērtējusi Flavio lēmumu doties 10 mēnešu praksē uz nezināmo Latviju, apzinoties, ka tā būs laba dzīves un darba pieredze. Arī iespēja uzlabot svešvalodu zināšanas. "Taču kad nolēmu palikt Latvijā, viņi sākumā negribēja ar to samierināties. Tagad ir apraduši un pieņēmuši situāciju, jo man šeit klājas labi, es varu strādāt savā profesijā, iepazīt jaunus cilvēkus un ceļot," stāsta Flavio, neslēpjot, ka viņam tomēr pietrūkst Portugāles ēdiens, klimats, ģimene un draugi. Laika apstākļi ir īpaša tēma, jo jaunietis izaudzis siltā zemē ar daudz pludmalēm un saulainām dienām teju cauru gadu. Tādēļ pirmā ziema bija sarežģīta.

"Par laimi telpās un sabiedriskajā transportā ir silti, tādēļ īpaši salt nenācās. Toties pirmoreiz dzīvē izjutu temperatūru zem nulles un īstu sniegu. Izmantoju iespēju un mācījos slēpot, kā arī braucu uz Arēnu Rīga skatīties hokeju," ziemeļzemes prieku iepazīšanu atstāsta dienvidnieks.

Lai nezaudētu saikni ar savu zemi, viņš ik pa laikam uz dažām nedēļām dodas mājup izbaudīt siltumu un bērnības dienu ēdienu garšas.

Iespēja jauniešiem

Flavio uzskata, ka brīvprātīgo darbs ir labākais veids jauniešiem iegūt dzīves un darba pieredzi. Tā ir iespēja iegūt jaunus draugus, iepazīt citas kultūras un to tradīcijas. Turklāt Eiropas Savienībā brīvprātīgo programmas ir viegli pieejamas un nokļūšana citās valstīs ir viegla. Par tām un citām jauniešu mobilitātes iespējām vairāk stāsta šobrīd notiekošā informatīvā kampaņa EUandME, kuras vietnē https://europa.eu/euandme/lv var atrast praktisku informāciju, kā apgūt jaunas prasmes, stažēties, dzīvot, veidot uzņēmējdarbību un strādāt ES teritorijā. Šīs iespējas izmanto ļoti daudzi eiropieši, dodoties uz visdažādākajām vietām. Par to liecina kaut vai tas, ka šobrīd Gulbenē dzīvo vēl četri portugāļi. Un vēl daudzi ir Rīgā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!