Foto: Publicitātes foto
Laikam ejot, arī desmitajā desmitgadē Latvijas virtuvē turpina ieplūst ārzemju virtuves pieredze, kas sajaucas ar vietējām tradīcijām un produktiem. Līdzīgas tendences vērojamas arī citās valstīs – šajā periodā tiek novērtēts ne tikai vietējs, bet arī sezonāls ēdiens.

Arī šoreiz to, kā sabiedrība uztver ēdienu un ar to saistītās tradīcijas, ietekmē sabiedriskā ēdināšana. Pirmie par kulināro pašapziņu sāk runāt restorānu pavāri. Šīs profesijas prestižs un autoritāte ir stipri cēlusies, tāpēc pavāru idejas un ieteikumi nonāk arī mājas virtuvē.

Arvien ietekmīgs informatīvais resurss ir internets, īpaši kulinārie emuāri, kuri starp citu ataino vēl vienu pasaulē populāru tendenci – "ēdiens bez". Piemēram, bez glutēna, bez laktozes, bez gaļas vai pat vegānisks. Protams, sojas vai tempes gaļa pilnībā nevar aizvietot gaļas ēdienus, taču rada iespaidu par gaļas klātbūtni un uzturvērtību.

Virzība uz veselīgu ēdiena pagatavošanu rosina pārvērtēt arī tauku daudzumu virtuvē. Tā kā trekns ēdiens tradicionāli ir viens no Latvijas virtuves raksturlielumiem, tad vajadzība pārvērtēt uztura principus zināmā mērā iezīmē identitātes krīzi. Tāpat nereti veselīgais ēdiens parādās kā pretmets "īstajam" latviešu ēdienam. Jāņem vērā, ka ēdiena izvēle demonstrē arī piederību noteiktai grupai.

Šis stāsts par Latvijas virtuves 100 gadiem parāda nemitīgu balansēšanu starp konservatīvo un inovatīvo, savējo un ārzemju. Tieksme apgūt jauno, bet vienlaikus pielāgot to jau esošajam, norāda uz noteiktas kulinārās identitātes pastāvēšanu cauri laikiem. Visticamāk, šis process turpināsies arī nākamajās un aiznākamajās desmitgadēs, liekot no jauna vērtēt, kāpēc vieni ēdieni pie mums ir atnākuši uz palikšanu, bet citi izzuduši pavisam.

Par projektu

Gaļas produktu ražotāja "Forevers" izcilas garšas stāsts "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ir tapis sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu, atklājot Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. "Forevers" kopā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu un tā recepti, meklējot atbildi arī uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams "Forevers" vietnē: www.forevers.lv/receptes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!