Foto: Publicitātes foto
Darbaspēka problēma Latvijā un citviet Eiropā ir viens no šobrīd aktuālākajiem jautājumiem daudziem uzņēmumiem. Lai atlases procesu padarītu efektīvāku, uzņēmumi tajā iesaista modernās tehnoloģijas un mākslīgo intelektu.

Kā noskaidrots pērn Lielbritānijā veiktā pētījumā, gandrīz puse (48%) darbā iekārtošanas aģentūru tuvākajos gados plāno palielināt tehnoloģiju iesaisti. Tikmēr uzņēmums Allegis pētījumā atklājis, ka vairāk nekā pusei darba meklētāju nav iebildumu, ja pieteikuma procesa sākotnējā fāzē viņiem nepieciešams komunicēt ar čatbotu jeb mākslīgo intelektu.

Kādas ir populārākās modernās tehnoloģijas, ko izmantot kandidātu atlasē?

  • Sociālie tīkli. Pētījums rāda, ka 70% darba devēju izmanto sociālos tīklus, lai izpētītu potenciālo darbinieku. Tas nozīmē, ka darba meklētājam ir jābūt iesaistītam sociālajā komunikācijā. Tomēr vienlaikus viņam jābūt arī uzmanīgam, lai privātajā profilā neparādītos informācija, kas potenciāli varētu kaitēt darba iespējām nākotnē.
  • Čatboti. Šobrīd čatboti tiek izmantoti gan darba intervijas laika sarunāšanai, gan kandidāta pirmajai iztaujāšanai. Izpētīts, ka dažkārt šādas intervijas ir pat auglīgākas nekā klātienes sarunas ar pieredzējušiem personāla nodaļas darbiniekiem.
  • Video intervijas. Pieteikumus iesūtot§ daudziem kandidātiem, tieši video intervijas vislabāk ļauj izveidot sākotnējo viedokli par pretendentu. Latvijā video intervijas īpaši noderīgas ir gadījumos, ja uz amatu pretendē potenciālais darbinieks, kurš šobrīd vēl dzīvo ārpus valsts.
  • Mobilās aplikācijas. Jau aptuveni 80% no darba spējīgā vecuma cilvēkiem ir viedtālrunis. Ja mobilajās aplikācijās atrodami darba meklētāji, tur ir jābūt arī darba devējiem. Aplikācijas var izmantot gan sludinājumu publicēšanai, gan interviju sarunāšanai un cita veida kontaktam ar potenciālo darbinieku. Viena no Latvijā zināmākajām aplikācijām ir MeetFrank, ko izstrādājuši mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi. Šeit personāla atlases speciālisti var iesniegt jaunus darba piedāvājumus. Pēc tam aplikācija savā talantu biržā meklē cilvēkus ar atbilstošu profilu un iepazīstina viņus ar piedāvājumu. Ja kādu ieinteresē konkrētais darba piedāvājums, ir iespējams sākt saraksti, lai uzdotu papildu jautājumus.

Kā tehnoloģijas atvieglo atlases procesu?

  • Tās palīdz meklēt talantus. Tehnoloģijas ļoti ātri spēj atlasīt potenciāli labākos jaunos darbiniekus. Pastāv dažādas sistēmas, kas apkopo kandidātus, pēc tam tos sakārtojot pēc vēlamajām prasmēm. Tāpat šāda sistēma ir ļoti efektīva, lai pārvietotu šoreiz nepieņemtos kandidātus uz nākamo vakanci.
  • Tās palielina produktivitāti. Tehnoloģijas nodrošina ienākušo pieteikumu automatizēšanu. Līdz ar to ievērojami samazinās laiks datu apkopošanai. Atsevišķi pētījumi rāda, ka čatboti šajā ziņā ļauj ietaupīt līdz pat 75% laika.
  • Video intervijas ietaupa laiku. Video intervijas arvien biežāk dēvē par lielisku tradicionālo interviju aizstājēju. Personāldaļai nav nepieciešams apmeklēt daudzās tikšanās ar kandidātiem. Turklāt tās parasti ir uztraukuma pilnas gan kandidātam, gan rekrutētājam. Tikmēr video formātā abas puses var justies brīvāk. Tāpat iespējams intervējamajam nosūtīt iepriekš ierakstītus jautājumus, un personāla daļas darbinieka klātbūtne vispār nav vajadzīga.

Kā liecina mobilo sakaru operatora Tele2 pieredze, sarunās ar čatbotu atvērti kļūst pat viskautrīgākie darba meklētāji. Uzņēmuma personāla nodaļas speciālisti atzīst, ka čatbotam tiek uzdoti tādi jautājumi, kurus viņi nekad nedzird aci pret aci intervijās. "Mēs ikdienā aktīvi izmantojam čatbotu Ieva. Protams, mākslīgais intelekts nevar veikt visu atlases procesu, bet tas ir lielisks palīgs kandidātu atlases sākuma posmā. Turklāt, kā varam novērot savā ikdienā, tas ļoti palīdz uzrunāt jaunāko auditoriju, kas ar modernajām tehnoloģijām ir uz tu," atzīst Tele2 Personāla daļas vadītāja Aija Bite-Ozere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!