Foto: Publicitātes foto
Vai tu esi kādreiz rēķinājis, cik daudz nelietderīgi pavadi laiku telefonā, spēlējot spēlītes vai serfojot sociālajos tīklos. Vai tev ir tā, ka vakarā pēdējo pirms gulētiešanas un pirmo pēc pamošanās noglāsti savu viedtelefonu? Izrādās 85% Latvijas iedzīvotāju uzskata mobilo telefonu par jauno atkarības veidu, liecina "Tele2" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktais pētījums. Turklāt gandrīz pusei iedzīvotāju pārmērīga mobilo tehnoloģiju lietošana radījusi domstarpības ģimenē un tikai 10% sabiedrības domā, ka viedtelefonus lieto normas robežās.

Vai tu guli ar viedtelefonu?

Laika pavadīšana telefonā pirms aizmigšanas un uzreiz pēc pamošanās, sociālo tīklu aplūkošana ģimenes ēdienreižu laikā un pārāk daudz laika veltīšana spēlīšu spēlēšanai viedtālrunī ir tikai daži no paradumiem, kurus Latvijas iedzīvotāji vēlētos mainīt visbiežāk. Katrs trešais iedzīvotājs, bet jauniešu vidū pat divi no trijiem aptaujātajiem atzinuši, ka viedierīces izmanto par daudz, bezmērķīgi izmantojot saturu, kas nemaz nav nepieciešams.

Sievietes ar augstāko izglītību ir tās, kas visvairāk vēlas atradināties no telefona lietošanas gultā, savukārt vīrieši vairāk vēlas atteikties no telefona lietošanas pie auto stūres un spēlīšu spēlēšanas.

Lai mainītu mobilo tehnoloģiju lietošanas kultūru Latvijā, "Tele2" ar Veselības ministrijas un vadošo neiroloģijas un psiholoģijas speciālistu atbalstu uzsākusi izglītojošu iniciatīvu, kas vērsta uz jēgpilnu interneta lietošanu un atteikšanos no moderno tehnoloģiju pārmērīgas lietošanas.

Brīdinājumi mobilo pakalpojumu reklāmās

"Pēdējo gados vērojam strauju mobilā interneta patēriņa pieaugumu un priecājamies, ka mobilās tehnoloģijas paver daudz iespēju – ātrai informācijas apmaiņai, zināšanu apguvei, dažādu ikdienas sadzīves jautājumu risināšanai un ir neaizvietojamas uzņēmējdarbības attīstībai. Tomēr vienlaikus aizvien vairāk apzināmies, ka pārlieka aizraušanās ar tām un neatbilstoša vai bezmērķīga interneta patērēšana rada blakusefektus - ne tikai atsvešinātību ģimenēs, bet arī var ietekmēt cilvēku veselību un attīstību. Tādēļ Tele2 kļūs par pirmo mobilo sakaru operators Eiropā, kas turpmāk savās reklāmās vērsīs uzmanību uz atbildīgu interneta lietošanu, turklāt darīs to formātā, kādu cilvēki pieraduši redzēt alkoholisko dzērienu un tabakas produktu komunikācijā, liekot klāt brīdinājumu," atklāj Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Kā zināt, ka lietojam viedierīces par daudz?

Psihoterapeite atkarību jautājumos, biedrības Esi Brīvs valdes priekšsēdētāja Dace Caica uzsver, ka ir svarīgi nepieļaut, ka viedierīces aizņem visu mūsu brīvo laiku: "Signāls, ka piesaiste telefonam ir kļuvusi pārāk cieša, parādās brīdī, kad sākam melot sev un citiem par internetā pavadīto laiku. Pasliktinās attiecības ģimenē, jo izpaliek sarunas, zūd klātbūtnes sajūta. Laika pavadīšana telefonā ir veids, kā atpūšamies no saspringtas dienas: ekrānā varam izvēlēties saturu, ko skatīties, bet nepatīkamās ziņas ignorēt. Ģimenē ir tieši otrādi – tuvinieku stāstīto, lūgumus, pārmetumus ignorēt nevaram. Tie jāuzklausa un jārisina. Tādēļ nereti ērtāk ir būt kontaktā ar viedierīci, nevis vīru/sievu, bērniem vai saviem vecākiem."

Speciāliste atzīst, ka risinājums, kā izvairīties no pārmērīgas telefona lietošanas, ir padomāt, kā savu atpūtu varam organizēt citādi. Piemēram, sastādīt sarakstu ar lietām, ko darīt, kad ir brīvs laika sprīdis – palasīt grāmatu vai satikt sen neredzētu draugu. Varbūt iespējams izvēlēties izklaidi, kurā labprāt iesaistītos visa ģimene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!