Foto: Unsplash
"Kad es aiziešu pensijā, man beidzot būs daudz brīva laika un to vien tik darīšu, kā ceļošu uz visām tām valstīm, uz kurām esmu vēlējies aizbraukt, bet nav tam sanācis laika," – priekos dalās Pēteris, prātā iezīmējot vīziju par ideālām vecumdienām pēc tam, kad pensiju kalkulatorā aprēķinājis, ka līdz vecumdienām izdosies uzkrāt vairāk nekā 100 tūkstošus eiro. Taču tad draugs Andrejs viņu "atvēsina", sakot, ka nekādu ceļojumu viņš nevarēs atļauties. Kāpēc tā un ko darīt, lai vecumdienās tomēr varētu atļauties izklaides un nebūtu jāskaita centi?

Šobrīd vidējais pensijas uzkrājums 2. līmenī sasniedz vien 4,6 tūkstošus eiro, turklāt trešdaļai cilvēku tas nepārsniedz 1000 eiro. Kaut arī laika līdz pensijas vecumam šķietami ir daudz, uzkrājot šādā tempā, ar to visdrīzāk nepietiks par elementārāko vajadzību segšanai, nemaz nerunājot par izklaidēm.

Cik lielu pensiju saņems pašlaik strādājošs cilvēks, kurš saņem vidējo algu un kāpēc šobrīd vidējais uzkrājums ir tik zems? Vai scenārijs par ceļošanu pensijas gados ir reāls – kur un vai vispār kaut kur mēs pensijas gados varēsim atļauties aizbraukt un kā iespējams palielināt uzkrājumus, lai šie sapņi piepildītos - uz šiem jautājumiem publikācijā meklē atbildes "Delfi" un aptaujātie eksperti.

Slogs tikai pieaugs


Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācijas laika periodā no 2011. gada janvāra pagājušajam gadam kopējā faktiski veikto obligāto iemaksu summa pensiju apdrošināšanai pārsniedz 19 miljardus eiro. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!