Foto: Midjourney/DELFI
Varbūt sociālie tīkli ir tie, kas būtiski iedragājuši sapulču kultūru. Savulaik, kad ziņu žurnālistiku studentiem pasniedza Kārlis Streips, viņš nebeidza atgādināt, ka ziņa par to, ka notika sapulce, nav nekāda ziņa. Tā bija. Tomēr tagad ziņa, ka ir notikusi tāda sapulce kā senos laikus, ir ziņa. Un tā nebija partijas sapulce jeb kongress, ko rīkot politiskajām organizācijām liek arī likums.

Laikos, kad sapulces vēl bija zenītā, Vecrīgā visu ko runāja. Tagad Vecrīga it kā tukša, bet runas par kārtējā jaunā spēka veidotāju pulcēšanos ap konservatīvās domas portālu "Telos" gan ir dzirdamas. Nu kopā ar portāla domubiedriem nodibināta biedrība "Konservatīvās domas konference". Tā iecerējusi regulāri rīkot forumus, lai, kā vēsta organizatori, "kliedētu maldīgus priekšstatus, kurus par konservatīvismu rada un uztur slinki un politiskajā filozofijā neinformēti politiķi un mediji".

Tā kā mans hobijs ir bijis apmeklēt ļoti dažādu partiju kongresus, izmantoju iespēju, lai vērtētu, cik te tālu no kongresa. Lielais secinājums – tas bija pa pusei kongress, bet par visu pēc kārtas.

Jauna platforma opozicionāriem


Sociālajās zinātnēs ir izplatīts viedoklis, ka mūsdienās viss ir medijs. Un arī tas, kur partija vēlas organizēt savu kongresu, kaut ko vēsta. Pirmā konservatīvās domas konference "Demos" tika rīkota Kara muzejā, un arī nākamās notikšot turpat. Nav varbūt jaunāko tehnoloģiju un atjaunīgo resursu izmantojuma būvniecībā, bet ir pamatīgums, atmiņas par Rīgas aizsargvalni (tātad mūsu konservatīvajiem pamatiem) un visiem tepat sasniedzami.

Ierodoties konferencē, viesus sagaida solīdi ģērbti jauni kungi, kuru uzdevums ir palīdzēt noorientēties. Organizatori jau iepriekš norādījuši, ka interese par pasākumu ir liela, tāpēc potenciālajiem delegātiem bija laicīgi jāpiesakās un arī jāiemaksā 5 eiro dalības maksa. Vēlāk gan noskaidrojas, ka no tās tika atbrīvoti ne vien referātu lasītāji, bet arī īpaši ielūgtie viesi. Pēc konferences rīkotāju aplēsēm, pasākumā piedalījās ap 150 cilvēkiem. Liela daļa no viņiem bija vai joprojām ir politikā iesvaidīti personāži pamatā no šobrīd jau opozīcijas partijām.

Ierodoties kā pirmo pamanīju bijušo plaša profila ministru Kasparu Gerhardu, kurš tobrīd ļāvās organizatoru piedāvājumam nofotografēties uz pasākumam īpaši izgatavotas foto sienas fona. Tā ir novitāte un drīzāk atgādina balvu pasniegšanas pasākumu estētiku. Tomēr konference atšķirībā no partiju kongresiem notiek vakarā. Varbūt tad šāds svinīguma dekors ir vietā.

Kuplā skaitā pasākumu bagātināja arī citi Nacionālās apvienības politiķi. Aleksandrs Kiršteins pat uzdeva jautājumu, un zināms, ka viņš būs viens no runātājiem nākamajā konferencē, kas notiks 28. novembrī. Tāpat varēja manīt pa kādam "Apvienotā saraksta" un nu jau atkal Jaunās konservatīvās partijas politiķim. Viena no pēdējām skatītāju rindām pievienojās Kariņa–Levita režīma apkarotāja Aināra Šlesera kundze Inese Šlesere.

Taču gana laicīgi pasākumā bija ieradušies agrākie pārinieki – Einārs Repše un Ilmārs Rimšēvičs. Einārs Repše, protams, mīl brīvību, un, kā vēlāk atklājās arī sarunā, viņš nu sevi redz starp konservatīvajiem. Taču kukuļdošanā un viltota vakcinācijas sertifikāta pirkšanā apsūdzētā Rimšēviča dalība pasākumā bija gana interesants akcents.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!