Foto: Midjourney/DELFI

Simtiem latviešu un igauņu jauniešu vārdu, adrešu un telefona numuru kopā ar personu apliecinošu dokumentu kopijām iemesti vairākiem desmitiem cilvēku brīvi pieejamā datubāzē. Tā vēl pavasarī bez jebkāda tiesiska pamatojuma savu tā dēvēto pārstāvju datus glabāja Latvijā jau aptuveni divas desmitgades strādājošais ASV uzņēmums "Southwestern Advantage" (iepriekš "Southwestern Company"), pārliecinājās "Delfi". Kompānijas pārstāvis Latvijā konstatēto pārkāpumu noliedza vien daļēji, bet pēc žurnālistes intereses līdzšinējā piekļuve datubāzei mākoņservisā pazuda.

"Southwestern" zīmolu Latvijā labi pazīst jau tūkstošiem kompānijas organizētās programmas dalībnieku un viņu paziņu. Ik vasaru kopumā vairāk nekā tūkstoš studenti gan no Eiropas, gan citām pasaules valstīm dodas vasaras darbā uz ASV, lai kā pašnodarbinātie kompānijas paspārnē tirgotu grāmatas. Darbs ilgst trīs mēnešus, strādājot sešas dienas nedēļā, 12 stundas dienā. Tirdzniecība norit, klauvējot pie dzīvojamo māju durvīm un cenšoties pārdot izglītojošus produktus, piemēram, grāmatas vai tiešsaistes kursus. ASV vasaras ir karstas, un, ja studentam iekrīt darbs, piemēram, Floridā vai Džordžijā, ikdienā jārēķinās ar vairāk nekā 30+ grādu atzīmi termometrā.

Prasa ievākt datus


Lai students tiktu uzņemts programmā un dotos uz ASV, viņam ir jāiziet garš atlases process. "Southwestern" ilggadējs pārstāvis Latvijā Jānis Brauers apgalvo, ka faktiski rekrutēšana sākoties tikai noslēdzošajā intervijā. Pārējais process esot vien informatīvas lekcijas un informācijas apmaiņa, lai saprastu, vai jaunietis programmai ir piemērots.

Viens no veidiem, kā tikt uz informatīvajām lekcijām, ir saņemt uzaicinājumu no kompānijas pārstāvjiem, dēvētiem par mentoriem. Tas parasti notiek telefoniski. Paceļot telefonu, sazvanīto uzreiz uzrunā vārdā. Mulsinošā, bet precīzā uzruna piesaista uzmanību, tāpēc no programmā jau iesaistītajiem tiek uzzināta citu cilvēku kontaktinformācija

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!