Foto: Pexels.com/Nathan J Hilton
Tehnoloģiju eksperti kriptovalūtu uzplaukuma ērā norādījuši, ka daudz aizraujošāka par decentralizētajām virtuālajām monētām ir tehnoloģija, kas šo valūtu iespējo, – blokķēde. Tuvā nākotnē blokķēde ļaus nodrošināt ārkārtīgi uzticamu e-paraksta sistēmu un citas digitālajai telpai svarīgas iespējas. Taču, kamēr šie jauninājumi vēl top, pērn popularitāti visā pasaule guva NFT – sistēma, kas ļauj tirgot īpašumtiesības uz digitālajiem mākslas darbiem un radīt mākslas tirdzniecības pasaulei svarīgo unikalitātes un retuma auru. Nu arī vairākas lielās multimediju kompānijas sāk izskatīt veidus, kā videospēlēs un filmās iekļaut šo sistēmu.

Summa un pats fakts, ka digitālos darbus savā vērtībā nu var pielīdzināt fiziskajiem un taustāmajiem šedevriem, izraisīja "bumu" mākslas pasaulē. Arī Latvijas mākslinieki pērnā gadā ir izmantojuši jauno iespēju. Starp tiem ir Latvijā populāro ielas zīmējumu autors "KIWIE", mākslinieks Sergejs Djomins un decembrī pat tika radīts speciāls NFT projekts "300 latvieši", kurā pārdotie 300 attēli tika izķertas nepilnas stundas laikā.

Redzot pelņas potenciālu arī citas nozares nu sākušas mest acis uz veidiem kā izmantot NFT peļņai, tikmēr kritiķi un vides aktīvisti norāda, ka viens NFT izvietošana blokķēdē rada vairāk izmešu kā vieglais auto veicot ceļu no Kolkas līdz Zilupei.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!