Foto: Kadrs no video

Šī gada 24. janvārī, Taizemes kūrortpilsētā Puketā policijas un specdienestu darbinieki pēc koncerta aizturēja Krievijas rokgrupas "Bi-2" dalībniekus ar abiem līderiem Ļovu jeb Jegoru Bortniku un Šuru jeb Aleksandru Umanu priekšgalā. Plašāk par aizturēšanu, necilvēcīgajiem ieslodzījuma apstākļiem un iespējamu izdošanu Krievijai informācija izskanēja pēc publikācijām pasaules medijos. Pēc teju nedēļu ilgas neziņas, grupas dalībnieki tika atbrīvoti un devās uz Izraēlu. Krievijas opozīcijas videoblogeris un politiķis Maksims Kacs secina – visticamāk mūziķu aizturēšana bijusi Krievijas iniciēta. Par ārvalstu aģentu pasludinātais blogeris nu soli pa solim atklājis, kā tieši izdevies mūziķus atbrīvot, kādas sviras tika iedarbinātas un kā tam visam pretojās Kremļa diplomāti ar neierobežotām iespējām kukuļot vietējās amatpersonas.

Blogeris izklāsta visu notikumu ķēdi, kuras rezultātā burtiski piecas minūtes pirms lidmašīnas durvju aizvēršanas visi aizturētie mūziķi ievesti gaisa kuģī un veiksmīgi devušies uz Izraēlu. Ļoti īsā laikā aktīvistiem izdevās apziņot pasaules lielākos medijus, uzmeklēt Izraēlas valdības ministru, diplomātiskos dienestus un pat vietējās aviokompānijas vadību.

Koncerttūre Taizemē. Sākums  

Janvārī grupa "Bi-2" pilnā koncertsastāvā – septiņi cilvēki – bija ieradusies Taizemē. Grupa paguva sniegt divus koncertus: 22. janvārī Phatajā, bet 24. janvārī Puketā. Abas koncertu norises pilsētas ir iecienīti ceļotāju, arī Krievijas tūristu, galamērķi. Uzreiz pēc koncerta Puketā mūziķi tika aizturēti. Viņiem piemēroja nelielus naudas sodus par uzstāšanos bez darba vīzām, taču pēc tam viņi netika atbrīvoti, bet nosūtīti uz aizturēšanas centru, lai deportētu. Pastāvēja liela iespēja, ka mūziķi varētu tikt izdoti Krievijai, kur mūziķus varētu saukt pie kriminālatbildības par to, ka viņi nosodījuši Vladimira Putina režīma uzsākto karu Ukrainā. Mūziķiem tika atņemti saziņas līdzekļi un viņi atradās kamerā zem klajas debess kopā ar vēl citiem aizturētajiem.

Abi grupas līderi ir Izraēlas pilsoņi, abiem ir arī Austrālijas pases. Pēc Taizemes likumdošanas mūziķus būtu jādeportē uz valsti, kurā izdots dokuments, ar kuru viņi šķērsoja robežu. Kacs arī atgādina, ka Ļovam no "Bi-2" Izraēlas pilsonība ir jau sen, viņš prot ivritu un ir dienējis Izraēlas armijā. Tomēr trīs no "Bi-2" koncertsastāva mūziķiem Taizemē bija ieceļojuši ar Krievijas pasēm. Kacs skaidro, ka visticamāk shēma būtu tāda, ka mūziķus izdotu atbilstoši likumdošanai, iespējams, pat Izraēlai, taču tranzīts būtu caur Maskavu. Vērsties pret krievu māksliniekiem, kas kritizē Putina režīmu un nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā esot Krievijas Ārlietu ministrijas rīkojums 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!