Foto: Andris Kārkluvalks, DELFI
"Vēl divus burbuļūdeņus!" nedaudz pārliecoties pār veikala leti un pārdevējai norādot uz tumši zaļām dzirkstošā vīna pudelēm, saka iesirms vīrs pelēkbrūnā džemperī. Acis aiz biezajiem, tumšajiem briļļu stikliem masīvos plastmasas rāmjos vēl šaudās, izšķiroties starp divām etiķetēm. "Tos par trim ar piecdesmit piecām kapeikām!" Izvēlēts dārgākais variants, kam arī vairāk grādu. Abas pudeles pārdevēja noliek uz letes, blakus karšu lasītājam. Vīrs samaksā un pēc mirkļa tās ierūmē melnā plastmasas maisiņā līdzās makaroniem. Ir piektdiena. Parasta piektdiena Pūņās, man paskaidro "Kurzemītes" pārdevēja.

Šis raksts ir daļa no rakstu sērijas "Latvijas dzertgriba", kurā stāstām par alkoholismu Latvijā un grādīgo dzērienu ietekmi uz cilvēku dzīvēm.

Pirms gadiem desmit vai piecpadsmit šādā parastā piektdienā tepat pašā centrā uz bāra terases malas sēdējusi paliela kompānija, man stāsta pārdevēja Gunda otrā ciema veikalā "Mini Citro". Drūzmējušies arī lapenē pie paša veikala durvīm, kur pa perimetru var ērti piestutēt dibenu. Kopš tā laika Pūņās daudz kas mainījies. Reiz maizes ceptuves vajadzībām celtajā baltajā vienstāva silikāta ķieģeļu ēkā ar 90. gadu sākumam raksturīgu dekoratīvo jumtiņu, režģi logā un kolonnām bijis bārs. Kopš izputējis, to aizstājušas humpalas, bet pēdējā iemītniece bija friziere. Tagad jau vairākus gadus nav arī tās, un namiņš ir tukšs. Veikala durvju priekšā pēc stundām vien uz mirkli piemetas meiteņu bariņš, kamēr dažas no kompānijas pērk čipsus.

Līdz ar diviem veikaliem Pūņās ir kultūras nams, skola, bibliotēka, palešu ražotne, kā arī desmit blokmājas un divtik privātmāju. Tipisks agrākā kolhoza centrs. Te dzīvo daži simti pastāvīgo iedzīvotāju, no kuriem liela daļa strādā aptuveni desmit kilometrus attālajos Talsos. "Atbrauc mājās un ārā vairs nenāk," stāsta "Kurzemītes" pārdevēja. Uz jautājumu, vai viņa savā ikdienā redz, kāpēc Latvija ir pirmajā vietā alkohola patēriņa ziņā Eiropā, pārdevēja pārliecināti saka: "Mēs ne!" – kāds cits dzerot arī par Pūņu iedzīvotājiem.

Uz to, ka lielie alkohola patērētāji noteikti jāmeklē citviet, man norāda arī abu "burbuļūdeņu" pircējs Andris. "Tās sievai," vīrietis paskaidro,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!