Foto: TSI arhīvs

Robotika ir zinātniski ietilpīga inženiertehniskā nozare, kas strauji attīstās visās valstīs, tā rūpējas par tehnoloģisko konkurētspēju, cilvēku dzīvības drošību un komfortu. Roboti ir automatizācijas pamatā mūsdienu rūpniecības, transporta, medicīnas, militāro lietu, un citu cilvēku darbības jomās un arvien vairāk tieši mobilie roboti izpelnās lielu popularitāti. Lai mācību procesu padarītu daudz interesantāku un efektīvāku, Transporta un sakaru institūta (TSI) studentu apmācībām tiek izmantoti humanoīdie roboti NAO. Kas tie ir un vai ir spējīgi aizstāt cilvēkresursus?

Roboti NAO apmācību procesā ir ļoti nozīmīgi, jo ļauj pārbaudīt, kā cilvēku radītā lietojumprogramma strādā ne tikai teorijā, bet arī praksē. "Robota pozitīvā īpašība ir bezgalīgais, vispārīgi izglītojošais potenciāls. Robots jebkuram interesentam dod iespēju iepazīties ar mūsdienu pielietojamām inovatīvām tehnoloģijām robotikā," skaidro Transporta un sakaru institūta (TSI) Telekomunikācijas, elektronikas un robotikas centra (TERC) inženieris Igors Ļaksa. TSI ir vienīgā augstskola Latvijā, kur NAO robotus aktīvi izmanto studiju procesā.

NAO ir autonoms, programmējams humanoīds robots, kas radīts Francijas uzņēmumā "Aldebaran Robotics". Pateicoties robota pievilcīgajam izskatam, nelielajam izmēram un cilvēciskai uzvedībai, 58 centimetrus garais un 4 kilogramus smagais NAO viegli izveido empātisku saikni ar cilvēkiem. To atzīst arī TSI pētnieki, studenti un viesi, kas sastopoties ar nelielā izmēra robotu, uzreiz mēģina to uzrunāt un nofilmēt. Kā norāda izstrādātāji, NAO var tikt izmantots kā asistents uzņēmumos.

Par NAO atšķirības zīmi var uzskatīt spēju apgūt dažādas prasmes pašmācības ceļā, uzkrāt informāciju un apstrādāt to, izveidojot savu priekšstatu, kā rezultātā nojaust notikumu secību un sekas. Humanoīda robota redzi nodrošina divas 2D kameras, bet iebūvētie intelektuālie algoritmi palīdz viegli identificēt ne tikai dažādus objektus, to formu un krāsu, bet arī atpazīt un iegaumēt cilvēka seju.

Patstāvīgi orientēties apkārtējā vidē NAO palīdz četri ultraskaņas un septiņi skārienjūtīgi sensori, kas atrodas uz galvas, rokām un kājām. Iebūvētie aksilometrs un žiroskops robota kustības padara par apzinātām un tuvām dabiskām, palīdz robotam noteikt atrašanās vietu, tostarp atpazīst apkrišanu, tajā paša brīdī palaižot motorus brīvkustībā un aizsedzot galvu ar rokām. Savukārt četri mikrofoni precīzi nosaka skaņas virzienu un uzklausa tikai tā cilvēka komandas, kas pie viņa vēršas. Robots var veidot dialogus 20 valodās – angļu, franču, spāņu, vācu, krievu, arābu, zviedru, turku un vēl citās.

Vai NAO un citi humanoīdie roboti ir spējīgi aizstāt cilvēku? "Līdz ar aktīvāku ienākšanu cilvēka dzīvē, mākslīga intelekta attīstība pēdējos gados notiek arvien straujākiem soļiem. Jau tagad pasaulē tiek prezentētas sistēmas, kas palīdz automobiļiem ne tikai patstāvīgi pārvietoties uz ceļiem, bet arī sazināties savā starpā, lai maksimāli samazinātu autoavāriju iespējamību." Tomēr, kā norāda TSI inženieris Igors Ļaksa, kopā ar "gudrām" smadzenēm ir arī jābūt labai ķermeņa kinemātikai, kas pagaidām humanoīdiem robotiem nav tik stabila salīdzinot ar cilvēku, un tie var viegli apgāzties. "Pat ja robots kādas noteiktas darbības var izdarīt ātrāk un precīzāk, viņa kustības pagaidām ir tālu no ideāla. Mazais draudzīgais robots NAO ir un būs labs palīgs, to veiksmīgi izmanto dažādās sadzīves sfērās, tomēr pilnībā aizvietot cilvēku tik drīzā nākotnē tas nespēs. Cilvēks ir ļoti sarežģīta būtne, kas savus lēmumus mēdz pieņemt emociju iespaidā, bet robotam būs norādītas konkrētas prioritātes izvēles izdarīšanas brīdī."

Sešus NAO robotus TSI iegādājies STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) studiju programmu modernizācijas un pētniecības infrastruktūras attīstības projekta laikā. Ar vien vairāk tiek uzsvērts, ka Latvijā trūkst eksakto zinātņu jeb STEM speciālistu. Strauji attīstoties tehnoloģijām un robotizācijai, Latvijas mācību iestādes pastiprināti izrāda interesi par STEM. Šobrīd TSI Telekomunikāciju, elektronikas un robotikas centrā studentiem ir pieejami ne tikai seši NAO roboti, bet arī vairāki Khipera IV un Koala 2.5 mobilie roboti un universālais kolaboratīvais rūpnieciskais robots UR3. Šo robotu nelielie izmēri ļauj veikt izpētes darbus ierobežotā platībā ar vienu vai vairākiem robotiem un ļauj izmantot tādās robotikas jomās kā autonomā navigācija, pozicionēšana, vizuālā izpēte, kartēšana un lokalizācija, mākslīgais intelekts, vadība, kolektīva uzvedība u.c.

Robotika – nākotne sākas jau šodien! Roboti ir visur: gan lielajās rūpnīcās (pārtikas ražotnēs, mašīnbūvē), gan modernajās noliktavās, IT risinājumos un pat mājsaimniecībās. Daudzas profesijas tuvākā nākotnē aizstās roboti dēļ procesu mehanizācijas. Tāpēc vienas no pieprasītākajām profesijām, kur speciālistu trūkums jūtams jau tagad, ir robotu integrēšanas un projektēšanas speciālisti. Latvijā apgūt šo profesiju iespējams Transporta un sakaru institūtā, kas kopā ar kompāniju Robologic piedāvā 8 labākajiem studēt gribētājiem pilnībā apmaksātas studijas!

Uzņemšana jaunajā programmā ROBOTIKA sāksies 2019. gada vasarā!

Vairāk info – www.tsi.lv

Foto un Video: TSI arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!