Domā, spried un sver!
Ko 'Delfi' sniegs lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem
14. Saeimas priekšvēlēšanu laikā
Pirms 2022. gada vēlēšanām ir svarīgi izvērtēt visu, kas veicina vai bremzē Latvijas kā demokrātiskas valsts attīstību un sabiedrības labklājības pieaugumu, analizējot, ko par šiem tematiem saka kandidējošo politisko spēku pārstāvji. Tāpēc vadošais ziņu medijs "Delfi" piedāvās apjomīgu satura klāstu, kas palīdzēs vēlētājiem izšķirties, par ko nodot balsi. Kā katrās vēlēšanās, mūsu saturu ievada Raiņa aicinājums "Domā, spried un sver!".
Pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā spilgti aktualizē to, ka valstij vajadzīga tāda pārvalde, kas spēj to vispārdomātāk virzīt pa attīstības ceļu, pamatot savus lēmumus sabiedrībai un gūt sabiedrības atbalstu savai rīcībai. Tāpēc jāiet balsot! Katra pilsoņa pienākums ir piedalīties vēlēšanās un atdot balsi, balstoties izsvērtā lēmumā. "Delfi" ir svarīgi, lai Latvijā ir pēc iespējas labāk informēta un politiskos procesus izprotoša sabiedrība.

Priekšvēlēšanu laikā "Delfi" veidos sekojošu saturu, lai palīdzētu jums domāt, spriest un svērt:
"Delfi TV" raidījumu cikls "Nākamais, lūdzu!"
"Delfi TV" raidījumu cikls "Nākamais, lūdzu!"
Augusta beigās un visu septembri notiks video intervijas ar kandidējošo politisko spēku pārstāvjiem, kuras vadīs pieredzējušās "Delfi TV" raidījumu vadītājas Alina Lastovska un Olga Dragiļeva. Iztaujāsim partijas gan par to, kas paveikts līdz šim, gan par nākotnes vīzijām un reālām iespējām tās piepildīt.

Divās debatēs tiksies partiju izvirzītie premjerministra amata kandidāti. Diskutēsim par to, kā valstī vispārdomātāk risināt drošības, ekonomikas, sociālos, kā arī citus nozīmīgus jautājumus. Arī šos raidījumus vadīs Lastovska un Dragiļeva.

Raidījumus varēs redzēt tiešraidē, tie būs pieejami ierakstā visiem "Delfi" abonentiem, savukārt audio versijas varēs noklausīties gan "Delfi podkāsti" lapā, kā arī Apple un Spotify platformās.

Visu raidījumu ciklu "Nākamais, lūdzu!" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Divi redakcionāli projekti "Simtgade" un
"Jaunais ceļš"

Divi redakcionāli projekti "Simtgade" un "Jaunais ceļš"
2022. gada Saeimas vēlēšanas ir īpašas ar to, ka šogad svinam parlamentārisma simtgadi Latvijā (1. Saeima sanāca 1922. gadā), kā arī aprit gandrīz 30 gadi kopš parlamenta atjaunošanas (1993. gadā ievēlēja 5. Saeimu). Šie fakti mudināja "Delfi" redakciju sagatavot divus īpašus multimediālus stāstus "Simtgade" un "Jaunais ceļš", kas ļaus Latvijas sabiedrībai labāk izprast mūsu valsts politisko vēsturi, kā arī padomāt, kādu mācību tā sniedz mums visiem, lemjot, par ko balsot šodien.

Septembrī rakstu sērijā "Simtgade" apskatīsim, kādi politiskie spēki veidoja pirmās četras Saeimas līdz Kārļa Ulmaņa apvērsumam un cik patiesas ir leģendas par "partiju ķildām un sadrumstaloto Saeimu", kā "viena cilvēka partijas" nonāca Saeimā, kas kalpoja par ideoloģisko pamatojumu autoritārisma uzvarai 1934. gadā. Parādīsim arī, kā kampaņas rīkoja pirms gadsimta, kādi ļaudis nonāca kandidātu sarakstos un kāpēc latviešu vēlētāji strikti nepieļāva sieviešu iekļūšanu Saeimā.

Projektā "Jaunais ceļš" atspoguļosim un analizēsim uz 5. Saeimu kandidējušo un parlamentā ievēlēto partiju programmas, to dotos solījumus, piedāvātos atšķirīgos valsts nākotnes scenārijus. Neatkarību atguvušās valsts turpmākās attīstības ceļa karte tiks skatīta caur 5. Saeimā ievēlēto un koalīciju veidojošo partiju divu Ministru kabinetu deklarācijām, kuras iezīmē ne tikai atjaunotās valsts pirmā parlamenta solījumus un vēlmes, bet ļauj spriest arī par konkrētiem darbiem un pie varas esošo politisko spēku vērtībām.

Abus projektus papildinās video diskusijas, kurās apspriedīsim izpētīto. Tajās piedalīsies politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns profesors Jānis Ikstens.

Abus projektus finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
10 rakstu sērija "Sasodīti sasolīts" – analizēsim, ko partijas sola drošības, ekonomikas un sociālajos jautājumos
10 rakstu sērija "Sasodīti sasolīts" – analizēsim, ko partijas sola drošības, ekonomikas un sociālajos jautājumos
Īpaši svarīgu saturu esam paredzējuši "Delfi Plus" un "Delfi Abonementa" abonentiem. Trīs blokos – drošība (iekšlietas, aizsardzība, tiesiskums), ekonomika (tautsaimniecība, enerģētika, nodokļi) un sociālās tēmas (izglītība, veselība, labklājība, integrācija) – mēs 10 publikācijās pētīsim, ko partijas piedāvā savās programmās, uzzināsim, ko par to domā attiecīgo jomu eksperti un ko vēlētāji sagaida no varas tīkotājiem.
Divi TV raidījumi – viktorīnas, lai noskaidrotu politiķu zināšanu līmeni
Divi TV raidījumi – viktorīnas, lai noskaidrotu politiķu zināšanu līmeni
Divos raidījumos kandidējošo politisko spēku pārstāvji tiksies, lai mērotos spēkiem erudīcijas viktorīnā "Saeimas labirints". Jautājumi top sadarbībā ar Latvijas erudītu aprindās iemīļoto "Lielās viktorīnas" organizētāju Zigmundu Fricsonu. Raidījumus vadīs pazīstamais "Delfi TV" žurnālists Andris Auzāns.

Raidījumus varēs redzēt tiešraidē, tie būs pieejami ierakstā visiem "Delfi" abonentiem, savukārt audio versijas varēs noklausīties gan "Delfi Podkāsti" lapā, kā arī Apple un Spotify platformās.

Arī šos raidījumus, tāpat kā pārējos raidījumus ciklā "Nākamais, lūdzu!", finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Vēlēšanu nakts video tiešraides maratons
Vēlēšanu nakts video tiešraides maratons
Protams, 1. oktobrī visu dienu sniegsim vispilnīgāko informāciju par to, kas notiek vēlēšanu iecirkņos un kāda ir aktivitāte. Vakarpusē sāksim "Delfi TV" vēlēšanu nakts tiešraides maratonu, kurā ziņosim gan par provizoriskajiem rezultātiem, gan par saskaitītajām balsīm, būs reportāžas no partiju birojiem un Centrālās vēlēšanu komisijas, studijā viesosies politikas eksperti, sabiedrībā pazīstami cilvēki un "Delfi" žurnālisti. Gulēt iesim vēlu – tikai tad, kad būs iezīmējies jaunās, četrpadsmitās, Saeimas sastāvs.

Vēlēšanu nakts tiešraidi finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Visu saturu apkoposim īpašā sadaļā "Vēlēšanas 2022. Domā, spried, sver!". Tajā bez jau minētā satura būs ierastās ziņas par kampaņas gaitu, iespēja iepazīties ar partiju programmām un kandidātu sarakstiem, kā arī ar politisko spēku paziņojumiem vēlētājam un citām aktuālām ziņām.