Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Šonedēļ sociālājā tīklā "X" virkne anonīmu kontu pārpublicē videoklipu, kurā it kā dzirdama jauna grupas "Little Big" dziesma, kas ir pret ASV prezidentu Džo Baidenu. Lai arī klipā redzama grupas līdera Iļjas Pruskina seja, tas ir Krievijas radīts viltojums.

Foto: Publicitātes foto

Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals portālam "Delfi" skaidroja, ka informatīvās telpas monitoringā un analīzē ir fiksēta šī botu kampaņa arī Latvijā, vienlaikus, tostarp pēc publiski pieejamās informācijas tā tiek izplatīta vairākās valodās vairākos reģionos.

"Tas, ka anonīmi konti ar botu pazīmēm izplata un dalās ar saturu sociālajos medijos, nav nekas jauns. Tas fiksēts arī iepriekš, tostarp viena no pēdējā gada nopietnākajām epizodēm fiksēta šī gada februārī, kad boti izplatīja naratīvu "nejaukt sportu ar politiku" pēc tam, kad atsevišķi Latvijas hokejisti bija piedalījušies sporta pasākumā Krievijā. Kampaņa ekspertu uzmanības lokā nonākusi 21.-22.maijā, kaut arī video, piemēram, Twitter/X platformā (fiksēti ieraksti ar vismaz 500 tūkst. skatījumu) jau tika publicēts vismaz pirms 2 nedēļām (agrākais ieraksts, ko esam fiksējuši ir 9.maijā), tas pieejams arī citās platformās, piemēram, Youtube," skaidroja Bambals.

Viņš gan uzsvēra, ka Latvijā šī kampaņa nav plaši izplatīta un pamanīta. Bambals atgādināja, ka "X" ne tuvu nav starp populārākajām platformām Latvijas iedzīvotāju vidū, to lieto salīdzinoši maza iedzīvotāju daļa, ko pierāda arī Valsts kancelejas veiktie auditoriju pētījumi. Iespējams, ka Latvija arī ne tuvu nav galvenā mērķauditorija, latviešu valoda varētu būt tikusi izvēlēta arī nejauši starp daudzajām valodām, kurās botu aktivitāte novērota.

Eksperts arī norādīja, ka iespējamie mērķi kampaņai varētu būt diskreditēt ASV pašreizējo prezidentu un administrāciju vēlēšanu gadā pusgadu pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kā arī izplatīt pret ASV vērstu sentimentu auditorijās plašākā izpratnē. Izmantota ir Kremļa plaši izplatīta "hahagandas" metode caur sliktu humoru un izsmiešanu cenšoties informatīvajā telpā sasniegt Kremlim izdevīgus politiskos mērķus. Inovācija iepretim iepriekšējām Latvijā novērotām botu aktivitātēm ir krievu aktieru, arī mākslīgā intelekta iespēju izmantojums video izgatavošanā un izplatīšanā. Šis gadījums arī demonstrē, ka iespējas plaši izplatīt arvien ticamāku saturu sociālajos medijos kļūst arvien pieejamākas.

"Domāju, ka šī ir vēl viena epizode, ka liks arī Eiropas Komisijai atkārtoti pievērst pastiprinātu uzmanību "X" darbībai Eiropas tirgū, ņemot vērā, ka šī platforma aizbildinās ar vārda brīvību, lai pieļautu teju nekontrolētu satura publicēšanu un izplatīšanu," atzīmēja Bambals.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!