Foto: AFP/Scanpix/LETA
Laiku pa laikam "TikTok" platformā parādās kāda jauna tendence, kuru visi cenšas atkārtot. Pēdējo dienu laikā popularitāti iemantojuši video, kurā cilvēki lieto tīrīšanas līdzekli "Borax", apgalvojot, ka tas palīdzot dažādām veselības ligām. Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka nav pierādīts, ka boraks varētu palīdzēt veselībai, bet ir pierādīts, ka tas var radīt veselības problēmas.

Savā būtībā nātrija tetraborāts jeb boraks ir dabā visizplatītākais bora savienojums. To ikdienā lieto gan tīrīšanas līdzekļos, gan ķīmijā un rūpniecībā, piemēram, stikla ražošanā.

Jāatzīmē, ka Eiropas Savienībā (ES) nelielu daudzumu boraka var pievienot ēdienam, un tas sastāvā ir atpazīstams ar kodu "E285". Savukārt daudzās citās valstīs, piemēram, ASV, Japānā un Austrālijā tā lietošana pārtikā ir strikti aizliegta.

Piemēram, Austrālijas atbildīgā iestāde ir norādījusi, ka boraks ir toksiska substance, kad rada neadekvātus riskus cilvēku veselībai.

Savukārt ASV atbildīgā veselības iestāde norādījusi, ka atsevišķos gadījumos boraka lietošana var novest pie sliktas dūšas, vemšanas, caurejas, iekaisumiem, galvas sāpēm, kā arī konvulsijām.

Jāatzīmē, ka "TikTok" platforma aktīvi strādā pie šādu video dzēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!