Foto: Publicitātes foto
Pasaules Ekonomikas forums (World Economic Forum) sadarbībā ar "Swedbank", "Accenture", Izglītības un zinātnes ministriju un Ekonomikas ministriju š.g. 30. novembrī atklās jaunas "Latvijas Izglītības akseleratora" programmas uzsākšanu. Šī iniciatīva ir daļa no Pasaules ekonomikas foruma globālās akseleratoru programmas un tās galvenais mērķis ir veicināt ilgtermiņa pārmaiņas izglītībā un prasmju attīstībā. Šī ir pirmā šāda mēroga Pasaules Ekonomikas foruma iniciatīva, kas tiks īstenota Baltijas reģionā.

Plānots, ka programmā piedalīsies no 50 līdz 100 dalībniekiem. Šobrīd šādas izglītības akseleratoru programmas tiek īstenotas 34 pasaules valstīs, bet tieši izglītības akseleratori ir 4 valstīs (Dienvidāfrikā, Latvijā, Mongolijā un Bangladešā)."Latvijas Izglītības akselerators" ilgs trīs gadus akseleratora darbu koordinēs četri līdzpriekšsēdētāji no akseleratora programmas sadarbības organizācijām – izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, ekonomikas ministrs Viktors Valainis, Lauris Mencis, Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs, Maksims Jegorovs, "Accenture" vadītājs Baltijā.

Akseleratora mērķis – veidot ciešāku sadarbību starp privāto un valsts sektoru

Pēc kvantitatīvās analīzes, ko sadarbības partneri veica pēdējo mēnešu laikā, par "Latvijas izglītības akseleratora" prioritārajiem virzieniem tika noteikti darbs ar vidusskolām un skolotājiem tehnoloģiju, digitālo prasmju attīstībā un tai skaitā digitālās infrastruktūras pieejamībā.

Līdz šim atbildība par izglītības stratēģiju bijusi valsts pārvaldes pārziņā, kur pretēji privātajam sektoram ir bijusi pastarpināta loma un salīdzinoši reta iespēja piedalīties lēmumu virzīšanā un pieņemšanā. Neraugoties uz dažādām jau esošām iniciatīvām, kas veicina prasmju apguvi un koncentrējas uz izglītības stiprināšanu konkrētās nozarēs, "Latvijas izglītības akseleratora" pievienotā vērtība būs visaptverošā pieeja, kas paredz aktīvu un regulāru kopdarbu lēmumu pieņēmējiem valdības līmenī, piesaistot pārstāvjus no attiecīgajām ministrijām, privātā sektora un nozaru ekspertiem. Tādējādi šīs iniciatīvas galvenais mērķis ir nodrošināt sistemātisku un ilgtermiņa iesaistīto pušu sadarbību, kopīgi izstrādājot un virzot priekšlikums iniciatīvām un pārmaiņām izglītības sektorā.

Izglītības Akseleratora modelis ir izstrādāts ar Pasaules Ekonomikas foruma ekspertu dalību, kuriem ir pieredze ar līdzīgām iniciatīvām visā pasaulē. Balstoties uz šim nolūkam īpaši izstrādātu metodoloģiju, Pasaules Ekonomikas foruma eksperti piedalīsies un būs klātesoši visas programmas laikā, nodrošinot piekļuvi gan savai starptautiskajai datu bāzei, gan ekspertu komandai.

"Šī programma, "Latvijas Izglītības akselerators", ir daļa no Pasaules Ekonomikas foruma starptautiskās programmas "Prasmju attīstības revolūcija", kuras mērķis ir rosināt uzlabojumus izglītībā un prasmju apguvē, tādējādi uzlabojot nākotnes darba tirgus iespējas vismaz vienam miljardam pasaules iedzīvotāju līdz 2030. gadam. Šī iniciatīva sadarbībā ar globālo prasmju un izglītības akseleratoru tīkla iniciatīvām ir domāta tam, lai veicinātu inovatīvu pieeju un rīku ieviešanu izglītībā, pārkvalifikācijā un prasmju attīstībā," sacīja Lauris Mencis, Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs.

"Ņemot vērā, ka izglītība, prasmes un nodarbinātība ir cieši saistīti jēdzieni, uz tiem jāskatās vienoti. Mēs ticam, ka šis izstrādātais modelis un akseleratora programma dos pienesumu Latvijas nākotnes darba tirgum, taču saskaņā ar Pasaules Ekonomikas foruma pētījuma datiem ir jāsakārto pamati un tādēļ vairāk uzmanības jāpievērš tieši izglītībai," sacīja Mencis.

"Latvijas Izglītības akselerators" koncentrēsies uz risinājumu izstrādi tām mērķa grupām, kas ir pašā karjeras izaugsmes sākumā un tikai gatavojas uzsākt darbu, lai nodrošinātu, ka izglītības sistēma ir mūsdienīga un atbilstoša Ceturtās industriālās revolūcijas (Industrija 4.0.) vajadzībām.

Latvijas Izglītības akseleratora atklāšanas pasākums notiks š.g. 30. novembrī no plkst.17:00 līdz 18:30 "ALTUM" konferenču zālē Doma Laukumā 4, Rīgā.

Par Pasaules Ekonomikas forumu

Pasaules Ekonomikas forums ir starptautiska nevalstiska organizācija (NVO), kas apvieno lēmumu pieņēmējus, politiskos, biznesa, kultūras un citu nozaru līderus, lai rosinātu dialogu un veidotu globālās, reģionālās un nozaru dienaskārtības. Vairāk: www.weforum.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!