Foto: Publicitātes foto
Ik gadu 9. maijā visas Eiropas Savienības dalībvalstis svin Eiropas dienu jeb Eiropas dzimšanas dienu, un arī šis gads nav izņēmums. Tiesa, šogad eiropiešu kopības sajūta tiks piedzīvota citādā formātā – iedvesmojošā raidījumā "Eiropas trubadūri", kas viesosies septiņās Latvijas pilsētās un tiksies ar cilvēkiem, kuri ar savu darbu, vērtībām, mērķiem un sapņiem iedvesmo, atbalsta vietējos iedzīvotājus, nes sava novada un Latvijas vārdu Eiropā.

Vienas no Eiropas Savienības pamatvērtībām visos laikos bijušas solidaritāte un savstarpējs atbalsts, kas jo īpaši svarīgi ir šobrīd, tāpēc par kopības sajūtas vēstnešiem izraudzīti simboliski trubadūri, kuri caur stāstiem un darbiem tālāk nes kultūrvērtības, prasmes un iedvesmojošas ziņas.

Trubadūru funkciju arīdzan pilda "Europe Direct" centri, kuru mērķis ir informēt un veidot saikni starp ES institūcijām un iedzīvotājiem, kā arī sadarboties ar vietējām organizācijām, īstenojot dažādus projektus. Latvijā 1. maijā durvis vēra septiņi jauni "Europe Direct" centri – Gulbenē ar filiālēm Madonā un Alūksnē, kā arī Rēzeknē, Ventspilī, Kuldīgā, Jelgavā, Jēkabpilī, Cēsīs un Valmierā.

Un tieši Latvijas pilsētās, kur darbu sākuši jaunie "Europe Direct" centri, ciemosies raidījuma "Eiropas trubadūri" vadītāji Ance Strazda un Klāvs Mellis, atklājot Latvijas dažādību, spēku un spēju iestāties vienam par otru – gan labos, gan izaicinošos laikos.


Limbažu vēstnese, iezīmējot Eiropas līniju Vidzemē, ir brīvprātīgā darba entuziaste Inese Vaivare, kura rūpējas par brīvprātīgo kustību un atbalsta sniegšanu gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs. Viņas pārliecība – svarīga ir personība, nevis ģeogrāfiskais novietojums, tāpēc kalnus gāzt var gan plašajā pasaulē un Eiropā, gan mazpilsētā.

Alūksnes novadā kopā ar veterinārārstu Aldi Drikānu skatītājiem būs iespēja ielūkoties mobilās veterinārārsta prakses ikdienā un apjaust mobilās veterinārās stacijas iespējas, kas jo īpaši svarīgas lauku reģionos.

Rēzeknes trubadūri būs Valsts robežsardzes koledžas kinologi un viņu uzticamie četrkājainie kolēģi – suņi, kuri lūkos sadzīt pēdas Ancei un Klāvam, savukārt Jēkabpilī skatītāji iepazīs talantīgo molekulārās bioloģijas pētnieku Kārli Pleiko, kurš ar savu darbu dod pienesumu visai ES zinātnei.

Jelgavā "Eiropas trubadūri" viesosies ar mīlestību izlolotajā ģimenes uzņēmumā "Līgas medus", kura saimniekiem rūp bioloģiskā daudzveidība un ekoloģiskas saimniekošanas īstenošana, bet Ventspilī viņus iedvesmos Digitālā centra IT mācību kursu vadītāja Arnita Damberga, atklājot, ka Eiropā nudien iespēja izpausties un realizēt sevi ir katram.

Ceļojums noslēgsies Kuldīgā ar viesošanos pie tur topošās LMA programmas un Mākslinieku rezidences vadītājas Ilzes Supes, kuras radošais dzinulis padarījis pilsētu par starptautisku satikšanās un mākslas radīšanas vietu.

Ne trubadūru aktivitātes, ne dzimšanas dienas svinības nav iedomājamas bez dziesmām un dejām, tāpēc "Eiropas trubadūru" ceļojumu bagātinās muzikāli pārsteigumi, par kuriem parūpēsies "Labvēlīgais tips", "Otra puse" un Antra Stafecka, Aija Andrejeva ar grupu, Mārcis Auziņš, Kārlis Auzāns, Ralfs Eilands, Edavārdi un "Carnival Youth".

Eiropas dzimšanas dienas raidījums "Eiropas trubadūri" būs skatāms 9. maijā pulksten 19.00 kanālā "ReTV". Visas Eiropas dienas aktivitātes ikviens aicināts iemūžināt, sociālajos tīklos pievienojot tēmturi #ESamkopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!