Foto: Publicitātes foto
Ik gadu 9. maijā visas Eiropas Savienības dalībvalstis svin Eiropas dienu jeb Eiropas dzimšanas dienu, un arī šis gads nav izņēmums. Tiesa, šogad eiropiešu kopības sajūta tiks piedzīvota citādā formātā – iedvesmojošā raidījumā "Eiropas trubadūri", kas viesosies septiņās Latvijas pilsētās un tiksies ar cilvēkiem, kuri ar savu darbu, vērtībām, mērķiem un sapņiem iedvesmo, atbalsta vietējos iedzīvotājus, nes sava novada un Latvijas vārdu Eiropā.

Septītajā sērijā raidījuma vadītāji Ance Strazda un Klāvs Mellis viesojas Jelgavas reģionā ar mīlestību izlolotajā ģimenes uzņēmumā "Līgas medus", kura saimniekiem Līgai un Andrim rūp bioloģiskā daudzveidība un ekoloģiskas saimniekošanas īstenošana.

Kā stāsta saimniece Līga, vienā bišu stropā ziemas periodā dzīvo no 15 līdz 20 tūkstošiem bišu, bet vasarā šis skaits sasniedz pat 80 tūkstošus. Galvenokārt Līgas un Andra saimniecībā tiek ievākts medus – dažādu ziedu, kā arī monoflorais – griķu un rapšu. Kopā Līgas un Andra bišu saimniecību veido 150 stropu – pie mājas izvietota viena piektā daļa, bet pārējās atrodas ganībās.

Laulātie draugi Līga un Andris Muceniekos, vietā, kur bišu audzēšanu savulaik uzsāka Andra vectēvs, attīsta arīdzan lauku tūrismu – stāsta ceļotājiem par bitēm un medu, kā arī, protams, dod nogaršot – šis prieks, kā arī sveču tīšana, tiks arī Ancei un Klāvam. Līga un Andris uzskata, ka no ES var iegūt ne tikai bitenieks, bet arī pati bite, savukārt ES iegūst arī no bites un mazas saimniecības bitenieka.

Tikpat čakls kā bites ir arī mūziķis un komponists Kārlis Auzāns – viņš Eiropas dzimšanas dienai par godu sagatavojis pirmatskaņojumu, kura radīšanā vairāki instrumenti, kas atvesti no visas Eiropas.

Visas Eiropas dienas aktivitātes ikviens aicināts iemūžināt, sociālajos tīklos pievienojot tēmturi #Esamkopā. Vairāk par Eiropas trubadūru ceļojumu var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!