Eiropas Savienības (ES) pilsoņi šonedēļ vēlē jaunu Eiropas Parlamentu (EP), kas lielā mērā ietekmēs katra eiropieša ikdienu turpmākos piecus gadus. Šīs vēlēšanas tradicionāli izceļas ar zemāku vēlētāju aktivitāti, taču eksperti prognozē - ģeopolitiskās situācijas dēļ iedzīvotāji varētu būt aktīvāki nekā citus gadus. Raidījumā "Kāpēc" ar Olgu Dragiļevu piektdien, 7. jūnijā, runājam par partiju EP priekšvēlēšanu kampaņām Latvijā un politiķu piedāvāto ideju kvalitāti, par vēlētāju motivāciju piedalīties balsošanā, kā arī diskutēsim par grūtībām izlemt, par ko balsot.

Raidījumā piedalās Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele, Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Struberga, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle, uzņēmējs un investors Ģirts Rungainis, un Latvijas ANO Jauniešu delegāts Kristofers Kārlis Krūmiņš.

Nākamā EP sasaukuma dienaskārtībā būs virkne svarīgu jautājumu - nākamais ES daudzgadu budžets, kas Latvijai kā vienai no ES budžeta tērētājvalstīm ir ļoti svarīgs; tāpat būs jālemj par atbalstu Ukrainas atjaunošanai, gaidāma zaļā kursa pārskatīšana, nule pieņemts mākslīgā intelekta regulējums, kas būs jāadaptē atbilstoši strauji mainīgajai situācijai. Katrā no šiem tematiem ir dažādi politiskie virzieni, tāpēc ir svarīgi, kādus politiķus mēs vēlamies Eiropas Parlamentā redzēt, iepriekš "Delfi" uzsvēra EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Latvijā EP vēlēšanās epriekšējā balsošana norit jau visu nedēļu, bet sestdien, 8. jūnijā, vēlēšanu dienā, iecirkņi būs atvērti no plkst.8 rītā līdz 20 vakarā. Šoreiz ikviens vēlētājs var izvēlēties nobalsot jebkurā no sev tuvākajiem un ērtākajiem 954 iecirkņiem, par kuriem informācija atrodama CVK mājaslapā.

Latvijā EP vēlēšanām pieteikti 16 saraksti. Maijā gandrīz piektdaļai jeb 19,2% aptaujāto bijis grūti pateikt, par ko viņi balsos EP vēlēšanās, savukārt 17,2% atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!