Foto: Publicitātes foto
Agrā bērnībā Lingita vēlējās kļūt par dziedātāju un piedalījās šovā "O!kartes skatuve 2". Trīs gadu vecumā viņa sāka muzicēt Bauskas tautas nama bērnu ansamblī un jau tad saprata, ka ar mūziku vēlas saistīt savu dzīvi, tāpēc 7 gadu vecumā iestājās Bauskas mūzikas skolā kora klasē, kuru absolvēja ar teicamām sekmēm. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies, izņemot vienu, – Lingita ir latviete, kura uzaugusi Latvijas mazpilsētā un visu savu dzīvi sastopas ar citreiz pat skaļi neuzdotu jautājumu: “Vai tu vari būt latviete?”.

Noklausies!

Pašlaik Lingita strādā valsts pārvaldē par sabiedrisko attiecību speciālisti. Šis amats viņai nav nejaušs, jo Lingita ir diplomēta jomas speciāliste, savukārt šobrīd viņa studē doktorantūrā Latvijas Universitātē Humanitāro zinātņu fakultātē folkloru. Dzīves laikā viņa ir sapratusi, ka vecmāmiņas izraisītā interese par folkloru sniedz iespēju izzināt un saprast latvisko, kas, viņasprāt, ir patiesi aizraujoša joma.

Jaunības gados Lingitai bija vēlme un drosme vienai pašai doties uz sava tēva dzimteni Āfrikā, Kongo. Viņas ģimene – mamma un vecmāmiņa – atbalstīja šo lēmumu, jo zināja, ka pretējā gadījumā būtu grūti viņu atturēt. Lingita ir mērķtiecīga un pašpietiekama jauna sieviete, kuras pozitīvais skats uz dzīvi iedvesmo ikvienu, neskatoties uz izaicinājumiem sasniegt savus mērķus.

Kas var būt izaicinājums? Lingitas gadījumā izaicinājums ir fakts, ka viņai ir cita ādas krāsa. Jau skolas gados saņemti negatīvi un naidpilni komentāri no skolotājiem skolā un bērniem klasē. Taču Lingitai un viņas ģimenei vienmēr ir bijusi drosme šos negatīvos komentārus konfrontēt un nepadoties situācijai, kas viņas piespiestu aiziet no skolas, mainīt klasi vai darīt ko citu, lai negatīvo komentāru izteicējiem pielāgotos.

Lingita dalās ar kādu gadījumu, kur internetā viņai izteikti komentāri par viņas ādas krāsu un izcelsmi, tomēr savā laipnībā viņa šim cilvēkam uzrakstījusi atbildi. Pēc vairākiem gadiem šis cilvēks Lingitai uzrakstīja atbildi un atvainojās.

Taču būtiskākā atziņa no šī ieraksta ir tas, ka gadījumos, kad redzam, ka kādu aizskar viņa ārējā izskata dēļ sabiedriskās vietās, mums katram ir pienākums iesaistīties un pāri darītājiem norādīt, ka necieņa un naidpilna attieksme pret cilvēku viņa ādas krāsas dēļ nav akceptējama.

Viens no pēdējā laika iespaidīgākajiem ceļojumiem Lingitai ir bijusi ekspedīcija studiju ietvaros uz Viļaku. Viļakā viņa sastapa ģimenes, kuras arī, dzīvojot šajā vietā, jūtas atstumtas un nepieņemtas savas ādas krāsas dēļ. Ieklausieties stāstā un pie sevis padomājiet – vai es esmu cilvēks, kurš vērtē cilvēku, balstoties uz viņa darbiem, nevis viņa ārējā izskata pamata. Visi esam cilvēki un visi vēlamies būt pieņemti un sajust cieņpilnu attieksmi.

Lai uzzinātu vairāk, noklausies Sabiedrības un integrācijas fonda kampaņas "Izstāstīt saliedētību" raidierakstu cikla epizodi "Citāds: autobusā neklusē!".

Raksta un raidieraksta epizodes autori: Sabiedrības Integrācijas fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!