Foto: Publicitātes foto

Šā gada 24. februārī apritēja divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un asiņainā kara sākuma Eiropā. Tas mainījis pasaules vēstures ritējumu un dziļi satriecis mūs ikvienu. Ukraina turpina cīnīties par savu brīvību, kā arī Rietumu vērtībām.

Latvija ir viena no valstīm, kuru valdība un iedzīvotāji visdāsnāk snieguši atbalstu, visos iespējamos veidos stiprinot Ukrainas tautas un bruņoto spēku izturību un cīņas sparu, lai pārtrauktu netaisnību un apturētu Krievijas agresiju. Atbalsts ir būtisks, arī tāds, kas pauž sapratni, stiprina morāli un sniedz emocionālu palīdzību.

Latvijas Banka, paužot atbalstu Ukrainai, izlaidusi monētas "Ukrainas brīvībai" un "Saulespuķe Ukrainai", kurām ir ne tikai simboliska, bet arī praktiska jēga – gūtie ienākumi no katras pārdotās monētas tiek ziedoti Ukrainai.

Kolekcijas monētas "Ukrainas brīvībai" autors ir ukraiņu mākslinieks, ilustrators Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov), kas dzīvo un strādā Ukrainā, un dokumentē frontē notiekošo. Viņa veidotās kara ilustrācijas tiek publicētas pasaules vadošajos medijos, un veidotie mākslas darbi apskatāmi arī viņa Instagram kontā.

Monētas skatpunktu mākslinieks koncentrējis uz vienu vienīgu vārdu – ВОЛЯ –, kam ukraiņu valodā ir daudznozīmju jēga: BRĪVĪBA; GRIBA; VARA. S. Maidukovs, veidojot monētas koncepciju, uzsvēris, ka šo vārdu izvēlējies, domājot, kas patiesi ir svarīgi ukraiņiem. Monētas reversā attēlotajā putnā ar zelta zvaigznīti mākslinieks ielicis divas nozīmes – Ukraina sniedz jaunu sākumu Eiropai, atjaunojot izpratni par brīvību un cieņu, un vienlaikus Eiropa dod iespēju Ukrainai kļūt par savējo Eiropas Savienībā.

Latvijas Banka jau ir pārskaitījusi Ukrainai pirmo – 164 684.52 eiro – ziedojumu. Šie līdzekļi savākti, cilvēkiem iegādājoties gan sudraba monētu "Ukrainas brīvībai", gan 2 eiro piemiņas monētu "Saulespuķe Ukrainai". Monētas vēl ir iespējams iegādāties gan tīmekļvietnē www.e-monetas.lv, gan Latvijas Bankas kasēs.

Tās ir kā atgādinājums mums visiem – nedrīkst pagurt un samierināties ar Ukrainā notiekošo. Ukrainas brīvība ir mūsu visu atbildība.

Latvijas Banka izsaka pateicību ikvienam, kurš, iegādājoties šīs monētas, atbalsta Ukrainu cīņā par tās brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!