Foto: MTA (Malta Tourism Authority)

Šī mazā, bet vilinošā sala sniedz unikālu relaksācijas un piedzīvojumu apvienojumu, tādēļ tā ir ideāls galamērķis gan ģimenēm un pāriem, gan senioriem un individuāliem ceļotājiem. Šeit ir daži iemesli, kādēļ šogad doties tieši uz Maltu. Malta, paradīzes sala Vidusjūras sirdī, ceļotājus vilina ar savām saulainajām pludmalēm, bagātīgo vēsturi un dzīvo kultūru.

Brīnišķīgas pludmales

Iztēlojies kristālskaidru ūdeni un 300 saulainas dienas gadā – tieši tas tevi sagaida Maltā. Šīs salas pludmaļu skaistums ir elpu aizraujošs, tas atklājas slēptos līcīšos un garās smilšu pludmalēs, kas ir lieliskas gan lai sauļotos, gan lai nodarbotos ar dažādiem ūdens sporta veidiem.

Šeit ir arī vairākas Zilā karoga pludmales, kas ir starptautisks tīra ūdens, labas apkalpošanas un piekļūstamības novērtējums. Tādēļ Malta ir lielisks galamērķis tiem, kas novērtē kvalitāti un drošību pludmales atvaļinājuma laikā. Neatkarīgi no tā, vai vēlies atpūsties smilšainā pludmalē vai nodarboties ar ūdenssportu, Maltas pludmales piedāvā kaut ko ikvienam.

Vēsturiska gaisotne

Maltas galvaspilsēta Valleta ir īsta arhitektūras pērle, tā atspoguļo salas bagātīgo vēsturi un kultūru. Šī cietokšņa pilsēta, kas ir UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, piedāvā unikālu baroka stila ēku un vēsturiskas gaisotnes apvienojumu, kas apmeklētāju aizved citā laikmetā.

Piemēram, Svētā Jāņa katedrālē vari savām acīm skatīt slavenā mākslinieka Karavadžo darbu “Jāņa Kristītāja galvas nociršana”, Augšējos Baraka dārzos baudīt elpu aizraujošus skatus uz ostu un Lielmestra pilī Valletas centrā iepazīties ar salas vēsturi un politisko dzīvi.

Arhitektūras pērles

Trīs pilsētas – Vitorioza, Sengleja un Kospikua – ir Maltas vēstures šūpuļi. Šīs pilsētas ar savām senajām pilīm, baznīcām un cietokšņiem stāsta par Maltas agrīnajām apmetnēm un to dzīvi. Unikālos pilsētu svētkus, īpaši Lieldienās, nedrīkst neredzēt!

Savukārt Mdina, kas atrodas salas vidusdaļā uz augsta pakalna, ir Maltas senā galvaspilsēta. Šī nocietinātā pilsēta ir slavena ar savu vēsturisko atmosfēru, klusajām ielām un iespaidīgo arhitektūru. Mdina kopš viduslaikiem ir saglabājusies gandrīz nemainīga, sniedzot viesiem iespēju it kā atgriezties laikā.

Garšu piedzīvojumi

Maltas virtuve apvieno brīnišķīgas klasiskās Vidusjūras garšas un unikālus vietējos gardumus. Viens no vietējiem nacionālajiem gardumiem, kas noteikti būtu jānogaršo, ir Pastizzi, sāļš pīrāgs ar rikotas siera vai zirņu pildījumu. Otra kulinārijas pērle ir Ftira, tradicionāla maltiešu maize, kas bieži tiek izmantota gardu sviestmaižu pagatavošanai. Ftiras sviestmaizes parasti tiek pildītas ar svaigām vietējām sastāvdaļām, piemēram, tomātiem, olīvām, kaperiem un tunci. Īpašu garšu Maltas virtuvei piešķir arī Gozo kazas siers, kas ir slavens ar savu bagātīgo skābo garšu. Visi šie gardumi atspoguļo Maltas kultūras mantojumu, vienlaikus kārdinot garšas kārpiņas.

Pilnīga relaksācija

Gozo, Maltas salu arhipelāga otra lielākā sala, ir kā laikā apstājusies pasaule, kurā satiekas lēnāks dzīves temps un gleznaina daba. Gozo, kas ir tikai 25 minūšu brauciena ar prāmi attālumā no Maltas, piedāvā unikālu gleznainu skaistumu, vēsturisku mantojumu un mierīgu atmosfēru, tādēļ tā ir ideāla vieta gan relaksācijai, gan piedzīvojumu meklēšanai.

Atšķirībā no sava lielākā kaimiņa Maltas Gozo ir mierīgāka, sniedzot viesiem iespēju izbaudīt autentisku Vidusjūras salas dzīvi. Gozo piekrastē ir daudz slēptu līcīšu, peldvietu ar kristālskaidru ūdeni un patīkamu plunčāšanās vietu.

Izklaide un aktivitātes ikvienam

Tomēr Malta nav galamērķis ar tikai vēsturiskām apskates vietām un skaistām pludmalēm, šeit ir arī daudz aktīvas atpūtas un piedzīvojumu iespēju.

Salas ūdensparki sniedz veldzi un adrenalīna pilnas atrakcijas karstās vasaras dienās, savukārt pludmales sporta cienītāji piekrastē radīs daudzpusīgas aktivitāšu iespējas, no pludmales volejbola līdz burāšanai un ūdens motocikliem. Arī kultūras kalendārs šeit ir diezgan blīvs. Piemēram, aprīlī notiek uguņošanas festivāls, jūlijā džeza festivāls un no aprīlim līdz oktobrim katru nedēļas nogali norisinās tradicionālie ciema svētki, kuros var izbaudīt Maltas bagātīgo mantojumu un kopienas garu.

Piedzīvojumu meklētājiem Malta piedāvā plašu aktīvās atpūtas iespēju klāstu. Izbrauciens ar velosipēdu pa salas gleznainajām takām, izjāde pa tradicionālajiem ciemiem vai niršana, atklājot Vidusjūras bagātīgo zemūdens pasauli – tās ir tikai dažas iespējas, kā aktīvi pavadīt laiku Maltā.

Tiešie lidojumi no Rīgas divas reizes nedēļā

Pateicoties Air Baltic, Malta tagad mums ir īpaši tuvu, jo no 2024. gada 6. aprīļa ir iespējami tiešie lidojumi no Rīgas uz Maltu. Rezervē savu atvaļinājumu jau šodien šeit!

Plāno savu vizīti Maltā jau tagad un ienirsti šīs neaizmirstamās salas skaistumā, vēsturē un kultūrā. Lai uzzinātu vairāk, apmeklē Maltas oficiālo tūrisma vietni visitmalta.com.

Tiešie lidojumi divas reizes nedēļā ar AirBaltic no Rīgas uz Maltu sākot no 2024. gada 6. aprīļa un visa gada garumā nokļūsti tur, izmantojot lidsabiedrību Ryanair.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!