Foto: Ieva Leiniša/LETA

3. aprīlī Rīgas brīvostās pārvaldē kopā ar plašu Vācijas uzņēmēju delegāciju viesojās Hamburgas Ekonomikas un inovāciju senatore Melānija Leonharda (Dr. Melanie Leonhard). Vizītes mērķis – veicināt Hamburgas un Rīgas ostu sadarbību loģistikas, digitalizācijas un mākslīgā intelekta risinājumu ieviešanā.

Diskusiju fokusā bija arī globālie un reģionālie ģeopolitiskie izaicinājumi un to ietekme uz ostām un loģistikas ķēdēm. Hamburgas Ekonomikas un inovāciju senatore uzsvēra, ka Rīgas osta vienmēr bijusi un būs nozīmīgs sadarbības partneris. Vēl vairāk – ņemot vērā ģeopolitiskos apstākļus, digitalizāciju un ātras datu apmaiņas izaicinājumus sadarbība Eiropas ostu starpā kļūst aizvien svarīgāka.

Iepazīstinot ārvalstu viesus ar Rīgas ostas attīstības virzieniem, Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš uzsvēra, ka viens no Rīgas ostas nākotnes attīstības stūrakmeņiem ir viedo industriālo projektu realizācija ostas teritorijā, jo īpaši zaļās enerģijas ražošanas segmentā. Tika pārrunāta saules enerģētikas un industriālā parka projekta virzība Spilves pļavās, Rīgas ostas dalība ūdeņraža izpētes projektā "BalticSeaH2 – Baltic – Nordic Hydrogen Valley", kā arī vairāki ar klimatneitralitāti saistīti izpētes projekti – krasta elektroenerģijas pieslēguma iespēju analīze Rīgas ostā un servisa flotes kuģu modernizēšana, izmantojot alternatīvās degvielas risinājumus.

Rīgas brīvostas pārvaldes kapitālsabiedrība – ostu tehnisko pakalpojumu sniedzējs LVR Flote, iepazīstinot ar inovāciju projektiem Rīgas ostā, uzsvēra ciešo sadarbību ar Latvijas mobilo sakaru operatoru un tehnoloģiju uzņēmumu LMT saistībā ar 5G jūras tehnoloģiju attīstību un autonomo peldlīdzekļu vadības testēšanu. Tāpat kopīgi pārrunāta arī Rīgas ostas dalība Latvijas, Lielbritānijas un Kanādas kopprojektā, kas paredz radīt risinājumu vienota jūras attālinātās vadības centra (ROC – Remote Operations Centre) izveidei.

"Rīgas ostas darbības prioritārie virzieni mainās. Šobrīd aktīvā darba kārtībā ir atjaunīgās enerģijas projekti, jaunu degvielu ražošana un izmantošana, energoefektivitātes risinājumu izstrāde un CO² pēdas mazināšana, vienlaikus jāņem vērā, ka neviena no šīm iniciatīvām nav īstenojama bez mūsdienīgiem IT un komunikāciju risinājumiem," diskusijā atzīmēja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Savukārt Hamburgas ostas pārvaldnieks Jens Meijers (Jens Meier), uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka visaptveroša ostas digitalizācija un automatizācija ir vienīgais ceļš, kā nostiprināt ostu drošību, kas ģeopolitisko satricinājumu rezultātā kļuvusi par būtisku izaicinājumu. Tas ir arī vienīgais veids, kā risināt pieaugošo darbaspēka nepietiekamības problēmu, ar ko saskaras ostas visā Eiropā.

Aizsāktās diskusijas norunāts turpināt maija sākumā plānotajās Latvijas dienās Hamburgā, kur Latvijas – Hamburgas biznesa forumā piedalīsies Hamburgas ostas pārvalde un ostā strādājošās kompānijas, kā arī Rīgas brīvostas pārvalde, LVR Flote un Rīgas ostā strādājošie stividoruzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!