Foto: unsplash.com

Navigācija kriptovalūtu regulējošā vidē visā pasaulē ir sarežģīts un mainīgs uzdevums, jo īpaši ņemot vērā nepastāvību un ievērojamo uzmanību, ko pievērš Bitcoin cenas un Ethereum cenas svārstības. Šīm digitālajām valūtām pārejot no nišas tehnoloģiskiem kuratoriem uz lieliem finanšu aktīviem, arī to regulēšana dažādās valstīs ir piedzīvo būtiskas izmaiņas. Regulēšanas pieeju dažādība svārstās no šo aktīvu pilnīgas integrācijas valstu finanšu sistēmās līdz pilnīgiem aizliegumiem. Investoriem, uzņēmumiem un ikdienas lietotājiem izpratne par globālo normatīvo vidi ir ļoti svarīga, lai orientētos potenciālajos riskos un peļnas iespējās kriptovalūtu tirgū. Šeit ir sniegts visaptverošs pārskats par to, kā dažādi reģioni risina kriptovalūtu regulēšanas sarežģījumus.

Amerikas Savienotās Valstis

Amerikas Savienotajās Valstīs kriptovalūtu regulējums ir daudzpusīgs un ietver vairākas federālas aģentūras. Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) lielāko daļu kriptovalūtu uzskata par vērtspapīriem un tādējādi ir pakļauta tās regulatīvajai iestādei. Preču fjūčeru tirdzniecības komisija (CFTC) kriptovalūtas, piemēram, Bitcoin, uzskata par precēm, uzraugot atvasinātos produktus, piemēram, fjūčerus un opcijas. Iekšējo ieņēmumu dienests (IRS) klasificē kriptovalūtas kā īpašumu nodokļu nolūkos, kas nozīmē, ka kapitāla pieauguma nodoklis attiecas uz jebkādu peļņu no kriptovalūtas darījumiem.

Eiropas Savienība

Eiropas Savienība ir strādājusi pie saskaņota kriptovalūtu regulējuma izveides. Ierosinātās kriptoaktīvu tirgus (MiCA) regulas mērķis ir nodrošināt skaidrību par to, kas ir kriptoaktīvi, nodrošinot patērētāju aizsardzību un nosakot skaidras darbības prasības pakalpojumu sniedzējiem. Paredzams, ka šī regula standartizēs pieeju visās dalībvalstīs, samazinot pašreizējo sadrumstalotību.

Āzija

Japāna: Japāna ir viena no tālredzīgākajām valstīm kriptovalūtu regulējuma jomā. Tā atzīst kriptovalūtas par likumīgu īpašumu, un tai ir labi izveidots regulējums, kas regulē biržas un operatorus.

Ķīna: Ķīna ir ieņēmusi stingru nostāju pret kriptovalūtām. Tā ir aizliegusi visus kriptovalūtu darījumus un sākotnējos monētu piedāvājumus (ICO), atsaucoties uz finanšu riskiem un bažām par spekulatīvu tirdzniecību.

Apvienotā Karaliste

Pēc Brexit Apvienotā Karaliste pozicionē sevi, lai potenciāli varētu novirzīties no ES noteikumiem. Tā ir atzinusi vajadzību pēc stingriem kriptovalūtas noteikumiem un pēta veidus, kā līdzsvarot inovācijas ar riska pārvaldību. Financial Conduct Authority (FCA) ir noteikusi prasības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar kriptovalūtām, reģistrēties un ievērot nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas standartus.

Citi reģioni

Indija: Indijai ir bijusi mainīga pieeja kriptovalūtas regulējumam, un nesen tika virzīts uz stingrākiem noteikumiem, kas, iespējams, ietver privāto kriptovalūtu aizliegšanu un centrālās bankas digitālās valūtas izstrādi.

Latīņamerika: vairākas valstis Latīņamerikā, piemēram, Salvadora, ir ieviesušas kriptovalūtas, un Salvadora ir pirmā valsts, kas pieņēma Bitcoin kā likumīgu maksāšanas līdzekli. Citi ir bijuši piesardzīgāki, cenšoties ieviest normatīvos regulējumus, kas novērš finanšu noziegumus, neapgrūtinot inovācijas.

Āfrika

Āfrikā ir dažāda aina, un dažās valstīs, piemēram, Nigērijā un Kenijā, sabiedrība piedzīvo augstu kriptovalūtu pieņemšanas līmeni, neskatoties uz oficiāliem brīdinājumiem un visaptverošu normatīvo regulējumu trūkumu. Šīs valstis ir liecinieces kriptovalūtu izmantošanas pieaugumam vietējā līmenī, mudinot regulatorus apsvērt formālākas pieejas.

Kriptovalūtu globālā regulējuma ainava ir mainīgā stāvoklī, un dažādās jurisdikcijās pastāv ievērojamas atšķirības. Ieinteresētajām personām kriptovalūtu jomā ir svarīgi būt informētām par regulējuma izmaiņām un izprast juridiskās sekas to konkrētajā kontekstā. Lai nodrošinātu atbilstību un pieņemtu apzinātus lēmumus strauji mainīgajā digitālo valūtu pasaulē, ir ļoti svarīgi sekot līdzi šīm izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!