Foto: Publicitātes foto
Lai apzinātu onkoloģisko pacientu vajadzības un tās sistemātiski tiktu iekļautas veselības politikas dienaskārtībā kā prioritāte, šodien, 4. oktobrī pirmo reizi Latvijā onkoloģisko slimību pacienti, viņu tuvinieki un interesenti pulcējas forumā "Pret vēzi – kopā un bez bailēm".

Forumu rīko nevalstisko onkoloģisko pacientu organizāciju ONKOALIANSE: kolorektālā vēža pacientu biedrība "Europa Colon Latvija", biedrība "Soli priekšā melanomai", labdarības fonds "Rozā vilciens", Prostatas vēža pacientu biedrība un Krūts vēža pacientu atbalsta biedrība "Vita", kas šādi atzīmē savas darbības 25 gadus.

Forums notiek Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas mājā Magnum auditorijā, Rīgā Jelgavas ielā 1, plkst. 12:00 - 17:30.

Foruma tiešraidi no plkst. 12:00-16:00 skatieties šeit.

Forumā piedalās pacientu organizācijas, onkoloģiskie pacienti un viņu tuvinieki, vadošie onkologi, Veselības ministrijas, valsts un pašvaldību veselības institūciju pārstāvji u.c. Forumā uzrunu saka arī Valsts prezidenta dzīvesbiedre, ārste ginekoloģe Andra Levite.

Foruma laikā plānotas arī dažādas aktivitātes. Plkst. 12:00 - 16:00 stāvlaukumā pie Dabas mājas viesosies MFD Veselības grupas Mobilās diagnostikas buss, kurā sievietes bez maksas var veikt krūšu pārbaudi - mamogrāfiju. Aicinātas visas sievietes, kurām nepieciešams šis izmeklējums izmantot unikālo iespēju – mamogrāfija būs pieejama bez iepriekšējas pieteikšanās un ne tikai foruma dalībniecēm.

Forumu kuplina fotostudijas un biedrības "Aspazija" fotoizstāde "Sieviešu portreti, kuras uzvarēja krūts vēzi", autore Una Liberte.

Latvijā diagnoze vēzis ik gadu tiek noteikta 11 tūkstošiem cilvēku, bet valstī kopumā ar dažādām onkoloģiskām slimībām sirgst 77 000 cilvēku, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Šai statistikai pierēķinot vēža slimnieku tuviniekus, viņu ģimenes, kuri ikdienā ir iesaistīti sirgstošo aprūpē un atbalsta sniegšanā, redzam, ka vēzis Latvijā tieši vai netieši skar aptuveni 400 000 cilvēku jeb piekto daļu valsts iedzīvotāju, norāda Irīna Januma, biedrības "Vita" vadītāja.

"Tā ir ievērojama sabiedrības daļa, liels spēks un potenciāls, kuras vajadzībām, ņemot vērā onkoloģisko slimību smago norisi, veselības politikā jābūt prioritātei ar stabilu attīstību," uzsver I. Januma.

Par laimi, ir pagājis laiks, kad vēzis tika uztverts tikai kā letāla slimība, par kuru plaši nerunāja. "Protams, vēzis joprojām ir un paliek smaga slimība, taču zinātnes un medicīnas sasniegumi vēža pacientiem šodien sniedz nesalīdzināmi vairāk iespēju sadzīvot ar to nekā pirms 10 vai 15 gadiem. Daudzas vēža formas šodien uzlūkojam jau kā hroniskas saslimšanas, kas cilvēkam ļauj palikt aktīvam un nodzīvot daudzus piepildītus dzīves gadus," uzsver I. Januma.

Foruma pirmā daļa veltīta onkoloģijas nozares attīstības izvērtējumam un turpmāk darāmajam, lai panāktu straujāku aizsākto reformu īstenošanu. Foruma otrā daļa būs par vēža pacientu aprūpes kvalitātei ārstu un pacientu skatījumā.

Foruma noslēgumā tiks pieņemta rezolūcija Ministru kabinetam, Saeimai un Veselības ministrijai, iezīmējot konkrēti darāmos darbus veselības politikā, lai vēža pacienti visā Latvijā jau tuvā nākotnē sagaidītu uzlabojumus diagnostikas, aprūpes, ārstēšanas un rehabilitācijas jomā, un tiktu panākts svarīgākais – pieaugtu vēža pacientu dzīvildze, samazinātos mirstība un uzlabotos dzīves kvalitāte.

Foruma rezolūcija būs lasāma šeit pēc plkst. 16.

Noskaties krūts vēža pacientu atbalsta biedrības "Vita" vadītājas Irīnas Janumas un Saeimas deputātes, operdziedātājas Evijas Zālītes – Grosas uzrunu foruma dalībniekiem.


Forumu atbalsta Novartis, Abbvie, Medicīnas centrs ARS, MFD Veselības grupa, Astra Zeneca, Merck, Ipsen, SIA Centrālā laboratorija, Taka SPA un konditoreja Sala.

Plašāka informācija: http://biedribavita.lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!