Foto: Publicitātes foto
Arī šogad vasara mūs lutina ar saulainu laiku un karstumu, taču, pastāvīgi uzturoties tveicē, rodas vēlme atveldzēties un sameklēt kādu vēsāku stūrīti. Gaisa kondicionieris dzīvoklī ir iekārta, kas ne vien palīdzēs atgūties no pārmērīgā karstuma, bet arī gādās par optimālas gaisa kvalitātes uzturēšanu telpā. Taču, lai neapjuktu plašajā piedāvājumā un labāk spētu izvērtēt, kurš būtu vispiemērotākais kondicionieris dzīvoklim vai privātmājai, raksta turpinājumā ir apkopoti vērtīgi padomi un ieteikumi.

Gaisa kondicionieris dzīvoklī: iespējas un priekšnosacījumi

Lai arī Latvijā ar gaisa kondicionēšanas sistēmu tiek aprīkoti arvien vairāk mājokļu, pirms šādas iekārtas iegādes ir jāņem vērā pāris būtiski aspekti. Piemēram, lai noteiktu, cik jaudīgs kondicionieris, jāveic telpas, logu novietojuma un citu parametru aprēķini. Ne mazāk svarīgs faktors ir energoefektivitāte, jo no tās tiešā mērā ir atkarīgs ierīces elektroenerģijas patēriņš. Pievērs uzmanību arī kondicioniera modelim, tā krāsai un funkcionalitātei, lai tas būtu pēc iespējas ērtāk lietojams un iederētos arī interjerā.

Gaisa kondicionieru piedāvājums – gana plašs un daudzveidīgs

Šobrīd arī Latvijā gan interneta veikalos, gan arī specializētajās tirdzniecības vietās ir iespēja iegādāties gaisa kondicionieri – dažādām vēlmēm un gaumēm. Pamatā gaisa kondicionēšanas iekārtas iedalās divās kategorijās.

Stacionārais kondicionieris nav paredzēts pārvietošanai pa telpām. Lai to uzstādītu, ir nepieciešams veikt montāžas darbus. Stacionārie kondicionieri tiek iedalīti divās kategorijās:

  1. iekštelpu kondicionieris paredz, ka iekārtai nav ārējā bloka, līdz ar to visa sistēma atrodas iekštelpās. Turklāt to ir ērti pārvaldīt ar pults palīdzību. Taču jāņem vērā, ka šāds risinājums paredz lielāku energoenerģijas patēriņu;
  2. kondicionieri, kas aprīkoti ar "split" sistēmu. Pretēji iepriekš minētajam, šajā gadījumā iekārta sastāv no divām daļām, kas ir savstarpēji savienotas ar kabeļiem un caurulēm. Viens no blokiem tiek piestiprināts ēkas ārsienai. Šāda iekārta ir daudz jaudīgāka, turklāt tā ir arī multifunkcionāla, jo spēj gan veldzēt karstā vasaras dienā, gan arī sasildīt drēgnākā laikā, tāpēc šis ir piemērots kondicionieris mājai. Jārēķinās gan, ka izmaksu ziņā tas būs ievērojami dārgāks risinājums, toties nodrošinās ilgtermiņa ieguldījumu.

Mobilais kondicionieris ir aprīkots ar dzesēšanas iekārtu, ventilatoru un vadības elektroniku. Mobilie kondicionieri ir salīdzinoši kompakti, tos ir iespējams ērti pārvietot pa dzīvokli. Turklāt to uzstādīšana ir gaužām vienkārša, jo nav nepieciešama speciāla montāža. Pārvietojams kondicionieris būs lieliska izvēle, ja dzīvo neliela izmēra dzīvoklī.

Kondicionieru uzstādīšana un apkope – ne mazāk svarīga

Kad atbilstošais gaisa kondicionieris iegādāts, nākamais solis ir tā uzstādīšana, ko aicinām atstāt tomēr profesionāļu ziņā. Uzstādot stacionāro kondicionieri, kas aprīkots ar "split" sistēmu, jārēķinās, ka, visdrīzāk, būs nepieciešams pārējo ēkas iedzīvotāju saskaņojums un būvvaldes atļauja. Savukārt, lai portatīvais kondicionieris darbotos kā nākas, tiem nepieciešams nodrošināt karstā gaisa izvadi, neatverot vaļā logu.

Iespējami paildzinot gaisa kondicionēšanas iekārtas kalpošanas ilgumu, periodiski ir jāveic apkope – jāmaina gaisa filtri, jālikvidē uzkrātais kondensāts, jāveic kondicioniera uzpilde un vēl daudz kas cits.

Kondicionieris dzīvoklī vai mājā var sniegt patiesi daudz priekšrocību. Vairāk par gaisa kondicionēšanas sistēmas ieguvumiem un iespējām arī gaisa kvalitātes uzlabošanā mājoklī lasi "SMScredit.lv" sagatavotajā rakstā Gaisa kvalitātes mērītājs: kā saglabāt nemainīgi augstu gaisa kvalitāti birojā un mājās.

Aizņemies atbildīgi un izvērtē savas iespējas atmaksāt aizdevumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!