Foto: 1a.lv
Kafijas lietošana sniedz ne tikai baudu mūsu garšas kārpiņām, bet pētījumi rāda, ka kafija spēj uzlabot arī mūsu veselību. Kafijas sastāvā ir ne tikai B grupas vitamīni, magnijs, kālijs un citas vērtīgas minerālvielas, bet arī antioksidanti, kas organismu palīdz atbrīvot no brīvajiem radikāļiem. Turklāt rīti, pēc gardas kafijas tases, nenoliedzami kļūst krietni vien patīkamāki, savukārt dienas gaitās kafijas baudīšana saistās ar mirkli mieram vai patīkamām sarunām ar kolēģiem.

Šobrīd gardu kafiju un dažādus kafijas dzērienus varam baudīt mājās, savu virtuvi papildinot ar jaunu, mūsdienīgu kafijas automātu. Taču, kā izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko? Kāda veida kafijas automāti ir pieejami, ar ko tie atšķiras un kādu modeli izvēlēties – par to raksta turpinājumā!

Kafijas automāts – katram savs!

Lai kafijas automāts nodrošinātu visas nepieciešamās funkcijas un pagatavotā kafija neliktu vilties, iepriekš vēlams izpētīt, kādi ir katra kafijas automāta darbības principi, kafijas pagatavošanas iespējas un galvenās atšķirības.

1. Kafijas automāti ar filtru

Lai gan kafija šāda veida aparātos tiek pagatavota lēnāk, tomēr pateicoties lēnajai filtrācijai, tā iegūst īpaši piesātinātu, bagātīgu garšu. Šāda veida kafijas aparātos iespējams pagatavot tikai melnu kafiju, tāpēc tādu kafijas dzērienu kā "caffe latte" vai kapučīno pagatavošanai nāksies iegādāties piena putotāju un dzērienus pagatavot pašam. Taču kafijai paredzētie filtri ir piemēroti arī tējas un citu aplejamu dzērienu pagatavošanai.

Pilienu kafijas aparātiem kafijas porciju katrā gatavošanas reizē jāpievieno manuāli. Tāpat jāatceras, ka katrai kafijas porcijai nepieciešams jauns, vienreizlietojamais papīra filtrs. Ierīces papildu pluss ir sildošā virsma – tā ļauj ilgstoši uzturēt siltu pagatavoto kafiju, turklāt kafijas kannas tilpums ļauj vienā reizē pagatavot vairākas kafijas porcijas.

● Kafijas automāts "Bosch TKA6A043"

Foto: 1a.lv

Kvalitatīvs un ērti lietojams "Bosch" pilienu kafijas automāts, kas vienā gatavošanas reizē ļaus pagatavot kafiju 10–15 krūzītēm. Aparāts ir aprīkots ar "EasyDescale3" automātiskās atkaļķošanas programmu un iespēju izvēlēties ūdens cietības pakāpi, ilgākam ierīces darbības mūžam.

Tie, kas vēlas pielāgot kafijas stiprumu, nedubultojot dzēriena pagatavošanai nepieciešamo kafiju, novērtēs "Aroma+" funkciju. To iestatot, tiek pielāgots nepieciešamais ūdens daudzums, tādejādi kafija iegūst spēcīgāku, piesātinātāku garšu. Papildu pluss – ērti izņemama un viegli tīrāma 1,2 litru ūdens tvertne un "DripStop" pretpilēšanas tehnoloģija papildu tīrībai.

2.Espresso pusautomātiskie kafijas automāti

Pusautomātiskie espresso kafijas automāti, atkarībā no modeļa, aprīkoti arī ar tvaika uzgali piena putu pagatavošanai, līdz ar to, ar tiem iespējams pagatavot arī dažādus piena kafijas dzērienus. Taču espresso kafijas automāti, primāri, ir paredzēti kvalitatīvas espresso kafijas pagatavošanai un šāda veida aparātus izvēlas tie, kas kafijas pagatavošanas procesu, iespējams, novērtē pat vēl vairāk kā kafijas baudīšanu.

Espresso aparātos iespējams pagatavot tikai maltu kafiju, tāpēc kvalitatīvākai kafijas garšai kafijas pupiņas jāsamaļ pašam. Samaltā kafija tiek pildīta portafiltrā – noņemamā metāla karotē, kur tā tiek manuāli sapresēta. Tā kā kafija espresso kafijas automātos tiek pagatavota ar karstā ūdens spiediena palīdzību, tiek uzskatīts, ka ar šāda tipa aparātiem iespējams iegūt viskvalitatīvāko kafijas garšu.

Tomēr, lai kafija sanāktu patiešām baudāma, šāda veida kafijas aparāta izmantošanai nepieciešamas zināšanas gan par kafijas gatavošanas, gan garšas un proporciju niansēm.

●Kafijas automāts "DeLonghi EC885.GY"

Foto: 1a.lv

Mūsdienīgs, stilīgs un izcili kompakts DeLonghi pusautomātiskais kafijas automāts. 15 bāru sūkņa spiediens un termobloka tehnoloģija nodrošina izcili kvalitatīvu espresso vai melnas kafijas garšu labākajās itāļu kafijas tradīcijās. Modelis ir aprīkots arī ar tvaika uzgali, kas ļaus iegūt gaisīgas, biezas piena putas iemīļoto kafijas dzērienu pagatavošanai.

Ērtu ierīces vadību nodrošina trīs pogas uz ierīces korpusa – dzēriena pagatavošanai, dzērienu tilpuma ieprogrammēšanai un temperatūras uzstādīšanai un integrētās atkaļķošanas programmas iestatīšanai. Aparāts aprīkots ar 1,1 litru ietilpības ūdens tvertni un vienā gatavošanas reizē iespējams pagatavot 2 kafijas porcijas.

3. Kapsulu kafijas aparāti

Kapsulu kafijas automāti ir ērti un vienkārši lietojami, viegli kopjami, kompakti, turklāt izceļas ar stilīgiem dizaina risinājumiem. Kafijas pagatavošanai kapsulu kafijas aparātos tiek izmantotas speciālas, hermētiski noslēgtas kafijas kapsulas ar jau iepriekš sagatavotu kafijas porciju. Tomēr svarīgi atcerēties, ka katram kapsulu aparāta modelim nepieciešams iegādāties saderīgas kafijas kapsulas, citādi kafiju pagatavot nebūs iespējams.

Hermētiski noslēgtās kafijas kapsulas ļauj katru reizi pagatavot vienādi gardu, svaigu kafiju, neuztraucoties par kafijas porcijas pielāgošanu un citām gatavošanas niansēm. Papildu pluss ir ērtā aparāta apkope un iespēja iegādāties dažāda veida kapsulas, dažādu kafijas dzērienu pagatavošanai.

● Kapsulu kafijas automāts "Dolce Gusto EDG226.W"


Foto: 1a.lv

"Dolce Gusto" augstspiediena sistēma nodrošina izcili kvalitatīvu, gardu kafiju dažu sekunžu laikā. Aparāts ļauj pagatavot gan karstu, gan aukstu kafiju un pielāgojot pilienu paplātes augstumu, ir piemērots dažāda izmēra kafijas tasītēm. Aprīkots ar automātiskās kaļķakmens noņemšanas signālu, kā arī enerģijas taupīšanas režīmu.

4. Automātiskie kafijas automāti

Automātiskie kafijas automāti piedāvā visplašākās kafijas pagatavošanas iespējas un jaunākie modeļi aprīkoti arī ar integrēto piena pagatavošanas sistēmu. Atkarībā no modeļa, automātiskie kafijas automāti ļauj pagatavot dažādus kafijas dzērienu veidus un tādas funkcijas kā iespēju saglabāt iecienītākos kafijas pagatavošanas režīmus, regulēt kafijas stiprumu, temperatūru, piena temperatūru un citas.

Kafija automātiskajos kafijas aparātos tiek pagatavota no kafijas pupiņām, kas pirms katras kafijas gatavošanas, tiek samaltas kafijas dzirnaviņās, tāpēc kafija ir svaiga un īpaši aromātiska. Tomēr svarīgi atcerēties, ka šāda veida kafijas aparāts aizņem vairāk vietas un kafijas garšu un aparāta mūžu nosaka tas, cik rūpīgi un bieži aparāts tiek kopts.

● Kafijas automāts "Philips EP5441/50"

Foto: 1a.lv

Automātiskais "Philips" kafijas automāts, kas ļauj pagatavot līdz pat 12 dažādus kafijas dzērienus. Pateicoties ērti lietojamajai Philips LatteGo integrētajai piena sistēmai, krēmīgas un biezas piena putas iespējams pagatavot dažu sekunžu laikā. Papildu pluss – "LatteGo" piena sistēma ir ērti un viegli izjaucama un to ir iespējams mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā.

Aparāts aprīkots arī ar "My coffee choice" funkciju, kas ļauj regulēt kafijas stiprumu un porcijas lielumu. Savukārt ērtu vadību nodrošina skārienjutīgais ekrāns. Papildu funkcijas – aizsardzība pret ūdens noplūdi, automātiskā atkaļķošana un sistēmas skalošana, programmējams piena putu daudzumus, iespēja vienlaicīgi sagatavot divas kafijas tasītes vienlaikus.

Lai kafijas garša vienmēr būtu nemainīgi izcila

  • Kafijas uzglabāšanai piemērotākā vieta ir tieši ledusskapis. Neatkarīgi no kafijas veida – malta, pupiņu vai kapsulu kafija, ledusskapja temperatūra palīdzēs ilgāk saglabāt kafijas aromātu un garšu.
  • Ja vēlies pagatavot atspirdzinošus aukstos kafijas dzērienus, tādus kā ledus latti, frappe un citus, putukrējumu, saldo krējumu, pienu vai augu pienu arī vēlams turēt ledusskapī. Dzēriens būs gardāks, ja tam pievienosi nevis ledus kubiciņus, bet iepriekš sasmalcinātu ledu.
  • Ļoti svarīgi rūpēties par to, lai piena tvertne vai piena tvaicēšanas uzgalis vienmēr būtu tīri, izvairoties no baktēriju vairošanās un saindēšanās riska. Savukārt piena tvertni, kafijas gatavošanas starplaikos, vislabāk uzglabāt ledusskapī.
  • Arī dažādus sīrupus vai garšvielas kafijas dzērienu pagatavošanai vēlams uzglabāt ledusskapī, lai uzturētu sīrupu garšas un aromāta nianses, kā arī paildzinātu lietošanas termiņu.
  • Kafiju vēlams uzglabāt oriģinālajā iepakojumā vai noslēgtā, tumšā uzglabāšanas traukā.
  • Pēc tam, kad kafija ir samalta, to nepieciešams izlietot pēc iespējas ātrāk. Tomēr, ja sanācis pagatavot lielāku maltas kafijas prociju, to uzglabā slēgtā traukā, ledusskapī.
  • Kafijas pupiņas noteikti nav ieteicams glabāt dzirnaviņu tvertnē. Katru dienu kafijas dzirnaviņās vēlams iebērt svaigu, dienai nepieciešamo kafijas pupiņas porciju.

Foto: freepik.com/Freepik

Kafijas automāti ikviena gaumei interneta veikalā "1a.lv"!

Automātiskiem, pusautomātiskie, kapsulu un espresso kafijas automāti no tādiem iecienītiem ražotājiem kā "DeLonghi", "Jura", "Philips", "Sage", "Saeco", "Bosch", "Melitta" un citiem par vienmēr izdevīgām cenām interneta veikalā "1a.lv"! Ienāc, izvēlies un baudi gardus kafijas dzērienus savās mājās katru dienu!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!