Foto: Evija Pitkēviča / METROPOLE
Brilles un kontaktlēcas ir populārākie redzes korekcija palīglīdzekļi gan pieaugušajiem, gan bērniem. Taču, vai ir iespējams novērst redzes pasliktināšanos, lai brilles nebūtu nepieciešamas? Vairāk par mūsdienīgiem redzes korekcijas risinājumiem, biežākajām redzes veselības problēmām, optikas nozares izaicinājumiem un to, kādas brilles būs modē šogad, stāsta optikas salona METROPOLE optometriste Ieva Rikena-Okodževo.

Kā Jūs raksturotu pašreizējās tendences optikā? Kādas ir biežākās pacientu sūdzības?

Nevienam nav noslēpums, ka cilvēki ļoti daudz laika pavada pie viedierīcēm. Lai gan laika intervāli ir ļoti atšķirīgi, jebkurā gadījumā tā ir palielināta slodze mūsu acīm. Jāpiezīmē, ka diemžēl arī Covid-19 pandēmijas rezultātā mēs, optometristi, novērojam, ka daudziem redze ir pasliktinājusies, un ir nepieciešamas brilles vai kontaktlēcas. Katru gadu arvien vairāk cilvēkiem Latvijā tiek diagnosticētas redzes problēmas. Pasaules Veselības organizācijas eksperti lēš, ka 2050. gadā aptuveni puse pasaules iedzīvotāju skars miopija jeb tuvredzība. Diemžēl šī redzes patoloģija skar arī ļoti daudz bērnu, kuriem ne tikai gēni un straujā augšana, bet arī ilgstoša atrašanās pie ekrāniem rada izteiktus redzes traucējumus. Acij nesamērīgi stiepjoties, novērojama redzes pasliktināšanās agrīnā vecumā – jau 4 un 5 gados. Šajā vecumposmā actiņai vajadzētu vēl tikai augt un attīstīties, taču nereti tā jau ir pāraugusi savam izmēram, un ir jānēsā brilles. Vēlamies iesaistīties, lai palīdzētu risināt šo problēmu. Optikas salonā METROPOLE esam raduši vairākus veiksmīgus risinājumus.

Metropoleoptika.lv izmanto jaunākās tehnoloģijas, lai uzlabotu acu aprūpes pakalpojumus?

Foto: Pexels.com / Gustavo Fring

Mums ļoti rūp mūsu mazākie pacienti, tāpēc strādājam ar bērniem no 4 gadu vecumam, kurus ir skārusi tuvredzība. Pielietojam dažādus rīkus, ar kuru palīdzību ir iespējams samazināt acs stiepšanos, tādējādi apturot redzes pasliktināšanos. Bērniem no 4 gadu vecuma izmantojam speciālas briļļu jeb miopijas kontroles lēcas. Brilles neļauj acs ābolam nekontrolēti izstiepties. Savukārt lielākiem bērniem, sākot no 10 gadu vecuma, nozīmējam nakts kontaktlēcas jeb ortokertoloģiju. Cietās kontaktlēcas jāievieto acīs, dodoties gulēt, bet no rīta tās jāizņem ārā. Šādi ir iespējams nodrošināt skaidru redzi visas dienas garumā, neizmantojot brilles vai mīkstās lēcas. Šo redzes korekcijas līdzekli var piemērot arī pieaugušajiem.

Speciālās brilles un to lēcas nodrošinām bērniem visā Latvijā. Savukārt nakts kontaktlēcu piemeklēšana šobrīd ir iespējama Ogrē un Ādažos, taču plānots, ka nākotnē tā būs pieejama arī citviet reģionos.

Ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību, vai ir gaidāmas kādas ievērojamas inovācijas 2024. gadā, kas vērstas uz acu veselības uzraudzību un uzturēšanu?

Pavisam noteikti. Turpinām strādāt pie tā, lai saviem klientiem nodrošinātu vislabāko aprūpi un uzlabotu dzīves kvalitāti. Labprāt vēlētos iezīmēt būtiskāko, kas paveikts iepriekšējos gados. Manuprāt, mums šobrīd vienīgajiem Latvijā ir iespēja iegādāties saulesbrilles, kas ir piemērotas cilvēkiem ar krāsu redzes defektiem. Brilles palīdz saskatīt visus krāsu toņus, kādus tos redz cilvēki, kuriem nav šīs patoloģijas. Cilvēki ļoti novērtē, ka pie mums var iegādāties šādas brilles, un tas ir pats būtiskākais – spēt palīdzēt ikvienam rast vislabāko iespējamo risinājumu.

Brilles – ne tikai redzes koriģēšanai

Foto: METRPOPOLE

Ārpus funkcionalitātes, optika nereti saistās ar modi. Kādas jaunas tendences prognozējamas 2024. gadā – kādas brilles būs modē un kā Metropoleoptika.lv reaģē uz šīm tendencēm?

Brilles un saulesbrilles vienmēr ies roku rokā ar modi. Brilles kalpo gan kā redzes uzlabošanas rīks, gan kā aksesuārs – tēla papildināšanai.

Optikas nozare turpinās fokusēties uz ilgtspējību. Iepakojumi, futrāļi tiek ražoti no dabai draudzīgiem, pārstrādājamiem materiāliem, ietvari un saulesbrilles – no dažādām ekoloģiskām izejvielām. Briļļu lēcu ražošanas process tiek optimizēts, ierobežojot sintētisko vielu izmantošana, un brilles pat tiek radītas, izmantojot 3D printēšanas metodi.

Šī gada tendences:

  • formas – ģeometriskas, apaļas un kaķacs formas brilles;
  • toņi – īpaši aktuāli būs pasteļtoņi, caurspīdīgs plastikāts, zaļā krāsa un vairāku krāsu savienojumi;
  • sporta briļļu segmenta attīstība. Kustība, dinamika, aktīvā atpūta, profesionālais sports – tiek piedāvātas brilles gan sporta entuziastiem, gan modes cienītājiem.

Ik gadu mūsu komanda dodas uz vadošajām optikas izstādēm Parīzē un Milānā, lai smeltos iedvesmu, kā arī uzzinātu vairāk par optikas pasaules jaunākajām tendencēm. Gūtos iespaidus un atziņas nododam tālāk mūsu klientiem. Visos mūsu optikas salonos ir iespēja pieredzēt jaunākās optikas pasaules tendences – ne tikai izvēloties brilles, bet arī veicot redzes pārbaudi.


Optikas nozarē vērojama visnotaļ sīva konkurence pakalpojumu attīstībā. Kā Jūsu komanda pārvar nozares izaicinājumus, lai nodrošinātu, ka pacienti saņem vislabāko?

Nepārtraukti sekojam līdzi pasaules tendencēm, un esam lietas kursā par jaunākajām redzes korekcijas metodēm. Viens no būtiskākajiem faktoriem ir spēja nodrošināt kvalitatīvu un mūsdienīgu redzes pārbaudi ikvienam. Mūsu optikas salonos METROPOLE tā tiek veikta arī attālināti, izmantojot modernākās iekārtas. Pacientam blakus atrodas konsultants un optometrista asistents, kas veic mērījumus. Savukārt optometrists tiešsaistes vizītes laikā sniedz konsultāciju, kā arī izraksta brilles vai kontaktlēcas. Tā ir pilnvērtīga redzes pārbaude, no kuras noteikti nav jābaidās, tehnoloģijas turpina attīstīties, un arī mēs lūkojam pēc jaunām iespējām, kā pilnveidot savus pakalpojumus.

Kādas ir Jūsu prognozes attiecībā uz optikas salonu nākotni?

Tie kļūs arvien nozīmīgāki, jo nodrošina iespēju saņemt dažāda veida pakalpojumus vienuviet. Optikas salons nav tikai vieta, kur iegādāties brilles vai kontaktlēcas. Te sākas pilnvērtīgas rūpes par savu redzes veselību. Tā, piemēram, ietaupot laiku, esam modernizējuši savu mājaslapu un ieviesuši attālināto pierakstu sistēmu, lai vizītei pie optometrista varētu pieteikties sev ērtākajā laikā, datumā un vietā. Turklāt to visu var paveikt tiešsaistē. Manuprāt, mūsu aizņemtajā ikdienā tas ir ļoti parocīgi un pat vajadzīgi. Mūsu turpmākajos plānos ietilpst pakalpojumu attīstīšana, ikvienam nodrošinot augstas kvalitātes redzes pārbaudi, neaktarīgi no dzīvesvietas. Tāpat tiks nodrošināta kvalitatīva optika. Cītīgi strādājam pie tā, lai izglītotu mūsu pacientus un klientus, iepazīstinot tos ar jaunākajām pasaules tendencēm un iespējām, kā uzlabot savu redzes veselību. Viennozīmīgi turpināsim attīstīties, iespējams, ka tiks atvērti arī jauni optikas saloni.


Ko ir svarīgi ņemt vērā jaunajiem pacientiem un klientiem pirms redzes pārbaudes veikšanas vai briļļu izgatavošanas?

Foto: METROPOLE/ Optometrista kabinets

Ir jāatceras, ka neviena sūdzība, kas saistīta ar redzes un acu veselību, nav aplama vai neatbilstoša. Piefiksē visas savas sajūtas un simptomus, lai pēcāk tos vizītes laikā pārrunātu ar speciālistu. Mums, optometristiem, jebkāda veida informācija, kas attiecas uz redzes veselību, ir ļoti svarīga, lai pacientam rastu atbilstošāko risinājumu. Atceries – mūsu mērķis ir palīdzēt mazināt redzes diskomfortu. Taču to var efektīvi izdarīt tikai tādā gadījumā, ja abi ar pacientu strādājam komandā.

Optikas salons METROPOLE ir vieta, kur ne tikai var iegādāties mūsdienīgas brilles un to ietvarus, bet arī saņemt kvalitatīvus redzes aprūpes pakalpojumus. Uztici rūpes par savu redzes veselību profesionāļiem!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!