Foto: METROPOLE optometrista kabinets Cēsīs
Daudz tiek runāts par briļļu un kontaktlēcu nozīmīgumu attiecībā redzes korekciju, uzsverot to pareizu lietošanu un kopšanu. Taču ne mazāk svarīgi ir regulāri pārbaudīt redzi – īpaši tad, ja ikdienā lieto kontaktlēcas, vai gadījumā, kad ir diagnosticēta kāda redzes patoloģija. "Metropole" optikas salonu speciālisti skaidro, kā sagatavoties redzes pārbaudei!

Uz redzes pārbaudi ar kontaktlēcām

Foto: Freepik.com

Vai zināji, ka tad, ja ikdienā lieto kontaktlēcas, arī uz redzes pārbaudi ir jādodas ar tām acīs? Nereti šis fakts mulsina pacientus, tomēr patiesībā tas nav nekas neparasts. Tā optometrists var objektīvi novērtēt acu stāvokli un redzes kvalitāti, pārliecinoties, vai izvēlētais redzes korekcijas līdzeklis ir atbilstošs un neizraisa nekāda veida diskomfortu.

Gadījumā, ja ir radušās kādas sūdzības, bet uz pārbaudi dodies bez kontaktlēcām, speciālistam būs ļoti sarežģīti noteikt to cēloņus.

Ja priekšroku dod vienas dienas kontaktlēcām, tad arī tās ir jāatstāj acīs. Ieliec lēcas acīs no paša rīta, bet uz vizīti vēlams doties vakarā. Neaizmirsti paņemt līdzi lēcu iepakojumu.

Arī optiskās brilles, ko ikdienā izmanto, ir jāņem līdzi uz redzes pārbaudi. Jo vairāk informācijas speciālistam būs par Tavu redzi, jo labāk tas spēs palīdzēt.

Kad pēdējo reizi Tev tika veikta redzes pārbaude? Pastāvīgājiem kontaktlēcu lietotājiem redze būtu jāpārbauda reizi pusgadā. Atceries, ka būtiskākās izmaiņas acīs var novērtēt tikai, apskatot tās ar mikroskopu, tādēļ neatliec vizīti pie speciālista.

Mākslīgais intelekts optometrijā: tāla nākotne vai mūsdienas?

Foto: Optikas salons "Metropole" Evija Pitkēviča

Mākslīgais intelekts turpina attīstīties, un tā risinājumi jau tiek plaši pielietoti dažādās nozarēs – arī optometrijā, piemēram, nodrošinot attālināto redzes pārbaudi. Nedēļām ilga gaidīšana rindā pie acu ārsta var būt ne vien apgrūtinoša, bet arī kaitinoša, jo ikviens taču vēlas skaidri redzēt tagad un tūlīt, nevis pēc mēneša vai diviem. "Metropole" optikas salonos tiek izmantotas inovatīvākās franču tehnoloģijas, nodrošinot kvalitatīvu un profesionālu redzes pārbaudi, kas pielīdzināma klātienes vizītei. Vēl viena būtiska priekšrocība – to ir iespējams veikt jebkur – neatkarīgi no pacienta atrašanās vietas. Detalizētāk par to, kas ir attālinātā redzes pārbaude, kā tā noris un kādos gadījumos pat ir obligāti veicama, skaidro "Metropole optika" produktu vadītāja Inga Boriskova-Pļaviņa un optometriste Gunta Kupriša.

Attālinātā redzes pārbaude: mūsdienīgs izmeklējums mūsdienīgiem cilvēkiem

Jāņem vērā, ka šo pārbaudi veic optometrists, un tā neatšķiras no vizītes optikas salonā. Attālinātās redzes pārbaudes laikā arī tiek mērīts acu spiediens un izrakstīta briļļu recepte. Pašreiz attālināto redzes pārbaudi nodrošina piecos "Metropole" optikas salonos – Kuldīgā, Siguldā, Alūksnē, Daugavpilī un Krāslavā. Šī ir lieliska iespēja pārbaudīt redzi reģionos dzīvojošajiem iedzīvotājiem, kuriem nav uz vietas pastāvīgi pieejams redzes aprūpes speciālists.

Kā notiek attālinātā pārbaude?

Būtībā tā noris tāpat, kā klātienes konsultācija;

  1. vispirms speciālists jeb optometrists ievāc anamnēzi, uzdodot dažādus jautājumus, kas saistīti ar redzes veselību. Piemēram, "Vai kādreiz ir nēsātas brilles?", "Cik ilgi jau ir sūdzības par redzi vai acu veselību?", "Kādos brīžos situācija pasliktinās?" u. tml. Atkarībā no sniegtajām atbildēm, var tikt uzdoti dažādi papildjautājumi;
  2. pacients apsēžas pie aparāta un tiek veikta pārbaude. Redzes koriģēšana notiek tāpat, kā speciālista kabinetā, tikai vienīgā atšķirība – dioptriju stiprumi tiek mainīti digitāli, izmantojot speciālu programmu, nevis manuāli ar rokām;
  3. tiek apstirpinātas vai noliegtas aizdomas par kādas slimības esamību;
  4. tiek saņemts izsmeļošs slēdziens un sniegtas atbildes uz visiem pacienta jautājumiem.

Viena no mūsu optikas salona vērtībām ir saruna, tāpēc mums ir svarīgi detalizēti izstāstīt visu, kas izmeklējuma laikā tiek darīts. Tad, kad cilvēks ir informēts, mazinās satraukums, un pacients kļūst daudz līdzestīgāks.

Vai ir gadījumi, kad attālinto redzes pārbaudi būtu obligāti jāveic?

Tas ir lielisks risinājums dažādās ārkārtas situācijās, ja, piemēram, pēkšņi saplīst brilles, kā rezultātā cilvēks vairs nav spējīgs pilnvērtīgi funkcionēt.

Vai šī var būt arī pirmreizējā vizīte, kad cilvēks pēkšņi saprot, ka bez brillēm vairs nespēj saskatīt pat to, kas atrodas turpat acu priekšā?

Protams! Brīdī, kad tiek piefiksēts, ka burtu saskatīšana sāk kļūt arvien izaicinošāka, noteikti var pieteikties attālinātajai vizītei un tālāk jau mēs, speciālisti, izdarīsim visu vajadzīgo – noteiksim dioptrijas, redzes asumu, kā arī pārbaudīsim, vai nav astigmātisms. Kā jebkurā vizītē, izrunāsim visas nianses: kādos gadījumos brilles tiks izmantotas, kādā attālumā (tuvumā vai tālumā) biežāk skatīsies. Tāpat arī ieteiksim atbilstošāko briļļu lēcu veidu, ņemot vērā konkrētā pacienta redzes vajadzības.

Vai šo redzes pārbaudi ir iespējams veikt jebkurā laikā?

Būtībā tas ir atkarīgs no optometrista pieejamības. Taču šai pārbaudei var pieteikties arī elektroniski mūsu mājaslapā, izvēloties sev vēlamo datumu un laiku. Tādā ziņā redzes pārbaude internetā sniedz vairākas priekšrocības, piemēram, iespēju pašiem saplānot savu laiku, kad apmeklēt optometristu.

Vai ir cilvēki, kuriem attālinātās redzes pārbaudes vietā labāk izvēlēties klātienes vizīti?

Lai gan tādu ir ļoti maz, tomēr jāsaka, ka mēdz būt cilvēki, kuriem labāk patīk komunicēt klātienē, un tas nav nekas slikts. Arī gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir izteikta katarakta vai kādas citas nopietnas redzes komplikācijas, ieteicams tomēr apmeklēt acu ārstu jeb oftalmologu.

Kāda ir attālinātās redzes pārbaudes cena?

Tas, cik maksā redzes pārbaude, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem. Piemēram, vai tā ir pirmreizēja, vai atkārota konsultācija. Tāpat jāņem vērā, kurš būs jāizmeklē – pieaugušais vai bērns.

Vai ir kādas pacientu grupas, kurām to veic bez maksas?

Diemžēl redzes pārbaude bez maksas netiek veikta.

Reizēm īpaši ilgi jāgaida rindā pie bērnu acu ārsta. Vai šāda pārbaude ir piemērota arī bērnam?

Tas ir atkarīgs no bērna vecuma, garuma un citām niansēm. Mazākus bērnus nebūs iespējams pareizā pozīcijā novietot pie aparāta. Savukārt, ja atvasei ir 10 un vairāk gadu, nekādām problēmām nevajadzētu būt, un mēs ar prieku viņu izmeklēsim.

Ieguvumi, izvēloties veikt attālināto redzes pārbaudi:

  • tiek nodrošināta kvaltatīva redzes pārbaude brīdī, kad tā ir nepieciešama;
  • lai nokļūtu uz izmeklējumu, nav jāpatērē laiks un ceļa izdevumi, kas ir būtiski reģionos dzīvojošajiem;
  • iespēja saņemt vadošo speciālistu konsultāciju un slēdzienu;
  • iespēja būt lietas kursā par visu aktuālo redzes un optikas nozarē;
  • iespēja veikt mūsdienu prasībām atbilstošu redzes pārbaudi un testus, kas palīdz objektīvi novērtēt redzes kvalitāti;
  • iespēja savlaicīgi diagnosticēt dažādas slimības vai to attīstības riskus nākotnē;
  • iespēja iegādāties brilles uzreiz pēc receptes saņemšanas.

Kā atzīst "Metropole optika" salona pacienti – šāda veida redzes pārbaude ir nozīmīga priekšrocība, kas tiek piedāvāt, īpaši izceļot speciālistu atsaucību un profesionalitāti, sniedzot pašu būtiskāko – iespēju kvalitatīvi redzēt.

Parūpējies par savu redzes veselību, veicot regulāras pārbaudes "Metropole optika" salonos. Zinošie un atsaucīgie speciālisti piedāvās visoptimālāko risinājumu, uzlabojot ne vien redzi, bet arī kopējo dzīves kvalitāti!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!