Foto: Company pictures

Nopērkot brilles, izturamies pret tām kā pret jauniem apaviem: iztīrām pat mazāko traipu, kad nevalkājam, glabājam kastītē. Pēc kāda laika pret brillēm sākam izturēties neuzmanīgi. Nepamanām, ka tādas darbības kā lēcu tīrīšana ar to, kas pagadās, vai iešana ar brillēm karstā pirtī dara šausmu lietas - brilles deformējas, lēcu pārklājumi sabojājas, caur brillēm jāskatās it kā caur miglu. Optikas tīkla "Fielmann" speciālisti konsultē, kā pareizi kopt brilles, lai tās kalpotu ilgāk un priecētu ar savu kvalitāti.

Briļļu lēcu nepareiza tīrīšana

Optikas speciālisti, kuri ikdienā saskaras ar dažādām briļļu bojājumu situācijām, ievēro, ka cilvēki nereti pasūta brilles ar modernāko lēcu tehnoloģiju, bet līdzekļiem taupa naudu: tīra ar lēcu pārklājumam nepiemērotiem aerosoliem, krekliem vai šallēm. Tāpēc nav brīnums, ka pat pēc rūpīgas berzes joprojām ir redzamas tīrīšanas pēdas.

Bieži briļļu nēsātāji jūsmo par ātri lietojamiem briļļu tīrīšanas līdzekļiem, piemēram, mitrajām salvetēm, ko pārdod pārtikas preču veikalos. "Fielmann" speciālisti norāda, ka tās parasti ir ārkārtīgi "agresīvas", saturot augstu etilspirta koncentrāciju, kas ne tikai pasliktina briļļu lēcu pārklājumu īpašības, bet ar laiku lēcas kļūst matētas. Jūsu briļļu lēcām draudzīgas ir tikai optikā pirktās salvetes, jo tās ir izstrādājuši un testējuši sertificēti briļļu lēcu ražotāji.

Briļļu SPA ir visdraudzīgākā procedūra jūsu brillēm

Brilles no ādas, kosmētikas un krēmiem kļūst taukainas, pārklājas ar putekļiem un citām daļiņām, tāpēc tās ieteicams regulāri mazgāt. "Fielmann" saloni piedāvā bezmaksas SPA procedūru brillēm ultraskaņas vannā. Vannu brillēm varat noorganizēt arī mājās – nepieciešams tikai remdens ūdens, šķidrās roku ziepes vai viegls trauku mazgāšanas līdzeklis un mīkstas kosmētiskās salvetes (ne virtuves dvieļi, ne tualetes papīrs). Zem tekoša ūdens, ar šķidrām ziepēm uz pirkstiem, skalojiet brilles. Svarīgi! Pēc mazgāšanas nosusināt ar mīksto kosmētisko salveti.

Kāpēc vajadzētu mazgāt brilles? Tīrot brilles ar sausām lupatiņām, daļu netīrumu uzsūc pati mikrošķiedras lupatiņa, bet otra netīrumu daļa paliek starp ietvaru un lēcu. Tikai regulāri mazgājot brilles ultraskaņas vannā, mēs noņemam visus netīrumus no mazākajām spraugām un tādā veidā atjaunojam briļļu izskatu un saglabājam tās spīdīgākas.

Saskare ar asiem priekšmetiem kabatā vai somā

Nepareiza uzglabāšana arī saīsina briļļu kalpošanas laiku. Galu galā bieži nākas redzēt, kā cilvēki noliek brilles uz cietām virsmām ar lēcām uz leju, liek tās kabatā bez maciņa vai vienkārši iemet somiņā. Un kur paliek solījums sev, kad izgājāt no optikas ar jaunām brillēm un teicāt, ka par tām parūpēsieties? Atcerieties – lai gan tehnoloģijas uzlabojas un lēcas tiek ražotas ar cietāku, t.i. pret skrāpējumiem izturīgāku pārklājumu, bet vēl nav lēcu, kas pilnībā neskrāpējas. Lai gan noteikta veida saskrāpētus vai citādi bojātus briļļu ietvarus var atjaunot, pulējot, saskrāpētas briļļu lēcas nevar salabot.

Briļļu noņemšana ar vienu roku

Bieži vien brilles noņemšana, turot kājiņu ar vienu roku, izskatās ļoti eleganti, taču tik smalka darbība var sagādāt daudz nepatikšanu – brilles deformējas, kājiņas stiepjas, izkustinot stiprinājumus un atlaižot skrūves. Deformētas brilles neērti sēž uz deguna, tās slīd nost, līdz ar to var sākt pasliktināties redze. Briļļu uzlikšana un noņemšana, turot tās ar abām rokām, var palīdzēt novērst briļļu deformāciju.

Vēl viens ārkārtīgi izplatīts ieradums, no kura pēc iespējas ātrāk vajadzētu atbrīvoties, valkājot brilles, ir to uzlikšana uz pieres/galvas.

Siltums ir ārkārtīgi bīstams briļļu lēcām

Vai zinājāt, ka lēcu pārklājumu var sabojāt gan ārkārtīgi augsta apkārtējās vides temperatūra, gan ļoti pēkšņas temperatūras izmaiņas, kā rezultātā plaisā lēcas pārklājuma plānā kārta. Karsta gaisa vilnis pēc cepeškrāsns atvēršanas vai matu žāvēšana maksimālā karstumā, atrašanās karstā pirtī ar brillēm, karstums no grila, uguns vai atklāta kamīna, briļļu atstāšana tiešā saules gaismā karstā vasaras dienā – tie ir visizplatītākie "Fielmann" optikas speciālistu manītie bojājumi, no kuriem ieteicams izvairīties. Un vēl - neatstājiet brilles automašīnā karstās vasaras dienās: salonā temperatūra var atšķirties pat divas reizes no āra temperatūras, tāpēc briļļu ietvari var deformēties un lēcas sabojāties.

Un vēl! Nemēģiniet paši labot brilles. Jebkurā negadījumā - pazaudējāt skrūvi briļļu kājiņā, apsēdāties un deformējāt brilles vai tīrījāt tās tik stipri piespiežot lēcu, ka izspiedāt to no ietvara – neko ar tām nedariet, bet uzticiet darbu "Fielmann" profesionāļiem. Optikas speciālisti vienmēr ieteiks, kā rūpēties par brillēm, lai tās kalpotu pēc iespējas ilgāk.

"Fielmann" rūp ikviens – gan lieli, gan mazi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!