Latvijas atklājējs
Kā rīkoties, ja mežā satiec lāci: Valda Vītoliņa izdzīvošanas skola
Latvijā vadošā ziņu medija "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" kopīgi veidotā projekta-balsojuma "Latvijas atklājējs" ekstrēmo piedzīvojumu mednieku un izdzīvotāju kategorijā, kuras iedvesma bija savvaļas izdzīvošanas instruktors Heizens Audels, uzvaras laurus plūca Valdis Vītoliņš. Uzvarot balsojumā, viņam bija iespēja doties īpašā piedzīvojumā, un Valdis skatītājus aicināja līdzi mežā un purvā, kur sniedza padomus, kas krīzes situācijā var paglābt no nelaimes.
Valdis ir pārgājienu entuziasts un aktīvā tūrisma aģentūras "Postnos" līdzīpašnieks. Gadu gaitā viņš pārgājienos izzinājis ne tikai Latviju, bet arī daudzas citas tuvas un tālas valstis, un šie ceļojumi ļāvuši uzkrāt pieklājīgu pieredzes un zināšanu bagāžu par to, kā izdzīvot brīvā dabā dažādos laikapstākļos. Dažas no vērtīgajām atziņām, kas varētu noderēt mežā, viņš atklāja savā piedzīvojumu video. "Pavasaris ir brīnišķīgais laiks, kad mostas daba, un tad ir visforšāk doties mežā piedzīvojumā izstaigāt grūti izejamas takas, kas varbūt vasarā mums liekas vienkāršas," tā Valdis.
Nereti ziņu izlaidumos nākas dzirdēt vēstis par cilvēkiem, kas mežā apmaldījušies, un Valdis te sniedza vairākus vērtīgus ieteikumus, kā neapjukt un atrast izeju no biezokņa. Viens no variantiem – meklēt stigas, kas atdala mežu masīvus. Kā paskaidroja pārgājienu entuziasts, ejot pa stigu, pastāv liela iespējamība, ka pēc pāris kilometriem nonāksim uz meža ceļa. Savukārt, iznākot uz šāda ceļa, tuvumā, visticamāk, būs kāda māja, kur varēs lūgt palīdzību. Tāpat arī viņš ieteica meklēt kvartālu zīmes, kas atrodamas "Latvijas valsts mežu" apsaimniekotajās platībās, vai kupicas.
Piedzīvojumu mednieks deva arī padomus, kā rīkoties, mežā satiekot dažādus dzīvniekus, piemēram, mežacūkas un lāčus. Galvenā atziņa – nekādā gadījumā nedrīkst izdarīt straujas kustības, krist panikā un mesties bēgt. Tāpat arī Valdis ieteica, kā veldzēt slāpes, ja beidzies ūdens. Ziemā, piemēram, mežā var ēst sniegu. Arī purva ūdens, kas izspiests caur sūnām, ir gana labs dzeršanai.
Valdis ir arī viens no autentiskā pārgājienu seriāla "Latvijas izaicinājums" maršrutu veidotājiem, un viņš skatītājus iepazīstināja ar, kā pats saka, vienu no leģendārākajiem objektiem šajos maršrutos – tiltiņu, kas iekārts starp kokiem un slejas pāri Mazajai Juglai. Tur iespējams noķert visnotaļ asas izjūtas. "Lai dabūtu īstu piedzīvojumu sajūtu, nav nemaz jābrauc uz Nepālu – var tepat pāriet pāri Mazajai Juglai," sajūtas, ko sniedz šīs upes šķērsošana, aprakstīja stāsta varonis.
Skaties vēL
Latvijas Betānija Hjūza:
Kārlis Sils
Vēsturnieku kategorijas uzvarētājs Kārlis Sils skatītājus aizveda neparastā, izzinošā ceļojumā cauri Rīgas vēsturei, atklājot dažādus interesantus faktus un meklējot atbildi uz jautājumu, kas ir Grīziņkalna "Ūdenszirgs".
Veidoja:
Autori: Kristīne Melne, Līga Švāne, Sabīne Košeļeva
Dizains: Oskars Dreģis
Izstrāde: Ervīns Malnačs
Video: KMM VISUALS
Projekta vadība: Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas eksperts: Edgars Apermanis
Avoti:
Projektā izmantoti: attēli no National Geographic / Walt Disney arhīva; fotogrāfijas no vietnes momenti.lv (fotogrāfi – Kristaps Ungurs, Jūlija Millere).
Projekts sadarbībā ar: