Foto: Shutterstock

Arī šogad Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) rīko "Jauno satiksmes dalībnieku forumu". Tajā tiek aicināti piedalīties bērni vecumā no 9 līdz 12 gadiem, lai teorētiskos un praktiskos uzdevumos apgūtu zināšanas par satiksmes drošību un noteikumiem. CSDD pārstāve Guna Zvīgule stāsta, kāds ir šī foruma mērķis. "Mēs pārbaudām kompleksas zināšanas. Tie nav tikai ceļu satiksmes noteikumi, bet arī pirmās palīdzības sniegšana un velosipēda uzbūve. Skolēnu zināšanu līmenis ir dažāds. Ja vidējo mēģinām izvilkt, to varētu definēt kā labu zināšanu līmeni. Tas atšķiras pa reģioniem."

Šāds forums notiek jau kopš 1993. gada. Novērots, ka bērnu praktiskās prasmes ir atšķirīgas – bērns mācās lielpilsētā vai kādā mazākā lauku ciematā. Zvīgule: "Mums nav apkopota statistika, kur būtu labāks vai sliktāks, bet līdzīgi kā ar teorētiskajām zināšanām – praktiskais līmenis ir atkarīgs, cik ļoti, no sirds skolēni gatavojas šīm sacensībām. Cik ļoti daudz darba un laika tam velta pedagogs."

Kas tad ir būtiskākās lietas, kurām šajā forumā tiek pievērsta uzmanība? Guna Zvīgule stāsta, ka galvenais ir aktualizēt skolēnos sapratni, kādēļ šādas zināšanas ir nepieciešamas. "Gan pirmā, gan otrā kārtā ir veidota tā, lai uzlabotu spēju vadīt velo, turot stūri ar vienu roku, ar otru rādot pagrieziena signālu. Vai apstāties pirms stabiņu apgāšanas. Šķiet, ka šķēršļi izskatās kā cirka paraugdemonstrējumi, bet tā nav. Katrs pārbaudījums ir veidots, lai trenētu un uzlabotu praktiskās braukšanas prasmes, kas ir nepieciešamas ceļu satiksmē."

Projekts norisināsies vairākās kārtās. Pirmajā kārtā ir paredzētas 27 reģionālās sacensības visā Latvijā. Maija pēdējā dienā notiks foruma fināls Biķernieku kompleksajā sporta bāzē. Skolēniem, kuri būs uzrādījuši finālā labākos rezultātus, būs iespēja Latviju pārstāvēt starptautiskajā forumā, kas – tāpat kā olimpiskās spēles – šogad notiks Parīzē. CSDD pārstāve pieļauj, ka šīs sacensības ir galvenais bērnu motivators.

Dažkārt, redzot situācijas, kad vecāki brauc kopā ar savām atvasēm, mēdz rasties jautājums, kurš tad īsti ģimenē pārzina satiksmes noteikumus. Vecāki vai bērni? Guna Zvīgule skaidro, ka šajā forumā skolēnus piesaka izglītības iestādes. Tādēļ jādomā, ka lielāko zināšanu bāzi bērni apgūst skolās. Arī vecākiem nevajadzētu slinkot un ar jauno paaudzi pārrunāt pamatlietas, kas jāzina, lai satiksmē ar velosipēdu varētu piedalīties droši. "Pārsvarā sagatvošanās process notiek izglītības iestādē. Zinu arī, ka ir aktīvi jaunieši, kas tam gatavojas mājās paši, ir sagatavojuši ar vecākiem sadarbībā, pārbaudījumu trasītes jau mājās. Tie noteikti nav visi, tas pat nav lielākais vairums. Zināšanu ieguves un prasmju attīstība ir saistīta ar izglītības iestādēm."

Tā kā ne visi bērni piedalās šādos forumos, daļai zināšanas par drošu pārvietošanos ar velosipēdu var nebūt tik labi nostiprinātas, kā citiem vienaudžiem. Guna Zvīgule norāda, kas būtu lietas, kurām pievērst uzmanību, pirms doties ceļā ar velosipēdu. "Sākoties velo sezonai, tiek runāts par to, kādas zināšanas ir nepieciešamas, kas ir jāpārbauda. Aicinu pievērst tam uzmanību. Galvenās lietas – pārliecināties pirms velo sezonas, kādā stāvoklī ir velosipēds, vai viss ir darba kārtībā – bremzes darbojas, riepas piepumpētas. Vai aprīkots ar astarotājiem, lukturīšiem priekšā un aizmugurē. Aktualizēt sev ceļu satiksmes noteikumus, kas ir aktuāli velobraucējiem. Kur un kā drīkst braukt, atļauto ātrumu. Labāk ir košas krāsas apģērbs, nevis tumšs. Ērti apavi, ar kuriem vadīt velo. Iešļūcenēm vajadzētu pateikt nē, jo mazums nokrīt no kājas. Tas var radīt risku. Ciest negadījumā, pašam nokrist vai, nedod Dievs, citam virsū uzgāzties. Tādas pamata lietas. To nav daudz un ir vienkārši atcerēties, lai nodrošinātu pamatiņu, lai būtu droši satiksmē."

Pats galvenais, piedaloties ceļu satiksmē ar velosipēdu, respektēt citus satiksmes dalībniekus. Gadījumā, ja pārvietojamies pa trotuāru, tas jādara tā, lai netraucētu gājējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!